изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 03:55 EEST
ЦЕННО ДАРЕНИЕ ПОЛУЧИ МУЗЕЯТ ОТ АКТРИСАТА ГРАЦИЕЛА БЪЧВАРОВА    
Култура Ценно дарение от артистката Грациела Бъчварова получи Регионалният исторически музей в Добрич, съобщиха от културната институция. От там припомнят, че в началото на годината излезе романът „Земя и корени“ на родената в Добрич писателка Севда Костова.

Книгата бе издадена благодарение усилията на издателя Христо Георгиев (ИК „Синева“ – София), на Грациела Бъчварова – първа братовчедка по майчина линия на писателката, която предостави ръкописа на творбата, и на финансовата подкрепа на Министерството на културата и Община град Добрич. Така след 35 години „отлежаване“ в чекмеджето този роман за миналото на Добруджа от 1920-е до края на 1930-е години видя бял свят.
Покрай “Земя и корени“ се възроди интересът към самата Севда Костова – малко познат автор дори за специалистите. Романът бе забелязан и оценен твърде високо и от централната преса. Премиерата на изданието бе на 16 май т. г. в дом-паметник „Йордан Йовков“, а на следващия ден – в регионална библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна. На събитието във Варна гост бе и известната артистка Грациела Бъчварова. С особено вълнение тя разказа спомени за своята братовчедка Севда Костова, с която я свързва и дългогодишна духовна близост. 12-годишната разлика във възрастта не се оказва пречка за пълноценното общуване между двете жени – интелектуалки, но и артистични натури. Затова Грациела Бъчварова е не само родственица на Севда Костова, но и неин съкровен изповедник. В края на емоционалния си разказ за Севда Костова артистката обяви, че дарява ръкописа на „Земя и корени“ на дом-паметник „Йордан Йовков“ в Добрич. Този ценен машинописен текст обогати музейния фонд „Добруджански творци“.
Всъщност на Грациела Бъчварова дължим и оцеляването на архива на писателката, който тя предаде на Държавния архив във Варна в началото на новия век. Като най-близък наследник на Севда Костова артистката и днес полага усилия за популяризиране на нейното творчество.
Самата Грациела Бъчварова също неотдавна издаде мемоарна книга, онасловена „Тишината в мен“, която преди няколко години бе представена в Добрич. Този интересен текст провокира няколко специалисти от Регионален исторически музей в Добрич, които посетиха Грациела Бъчварова в нейния дом във Варна. Поводът бе да поговорят с авторката за миналото на Добрич – града на нейната младост (родена е във Флоренция). Разговорът обхвана теми, свързани с историята, стопанския живот, литературата и културата. Интересната информация бе записана на аудионосител. Бяха направени и фотокопия на снимки и документи, отнасящи се до рода на Грациела Бъчварова. Нейният баща Васил Бъчваров е завършил архитектура във Флоренция и е работил в Добрич като архитект, а майка ѝ Елена е сред създателите и пръв председател на женското дружество „Любов към Родината“, учредено след възвръщането на Южна Добруджа към България.
На тази среща Грациела Бъчварова направи ново дарение – подари пишещата машина „Марица“ на писателката Севда Костова, която също ще бъде включена във фонд „Добруджански творци“. НДТ


 


Сходни връзки

ЦЕННО ДАРЕНИЕ ПОЛУЧИ МУЗЕЯТ ОТ АКТРИСАТА ГРАЦИЕЛА БЪЧВАРОВА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди