изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 14:40 EEST
САМО СПИРАНЕТО НА ТЮТЮНОПУШЕНЕТО Е ДОСТАТЪЧНО ДА ПОДОБРИ СИМПОМАТИКАТА НА СЪДОВИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ В 30 ПРОЦЕНТА    
Интервюта Доц. Росен Стойчев – началник на Отделение по съдова хирургия към Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Николай Иванович Пирогов" в София, пред НДТ




Доц. Д-р Росен Стойчев е родом от Добрич. Завършва медицина в Медицинския университет във Варна през 1978 година. Специалност по обща хирургия придобива през 1984 година, а по съдова хирургия - 1996 година. Трудовият му стаж започва в родния град в Работническа поликлиника. След това работи в Отделението по хирургия на болницата в Добрич с лекарите проф. Енчо Калчев, д-р Чобанов, доц. Белчев, д-р Матос Лалеян,д-р Мустафа Хорозов и споделя, че това са колегите му, от които се учи. През 1982 година печели конкурс за асистент в Института за лечение на сърдечно-съдови заболявания, сегашната Национална кардиологична болница в София, където работи в продължение на 25 години. Практикувал е 4 години в МБАЛ "Света София". Създава „Съдовата хирургия“ в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”, където е неин ръководител от 2010 година.



- Доц. Стойчев, Вие сте лекар с дългогодишен стаж в областта на съдовата хирургия. Бихте ли посочили за читателите на в. „Нова добруджанска трибуна” кои са рисковите фактори по отношение на съдовите заболявания? Кои хора са най-застрашени?
- Пушачите са много застрашени. Бил съм пушач, преди 25 години съм ги спрял и сега се боря много с тютюнопушенето, защото страшно много вреди. По-добре човек да пие алкохол, все пак той разширява периферните кръвоносни съдове, докато тютюнът ги стеснява и постоянно изпадат в спазъм. Уврежда съдовете на мозъка, на сърцето, на крайниците. Особено при млади хора, а те не го усещат въобще. Когато минат годините започват болките, те започват да накуцват когато вървят защото има запушване на кръвоносните съдове. Тютюнът е един от главните фактори. Така че първата ни битка е с тютюнопушенето. Доказано е още от Ерб – един велик учен-кардиолог, през 1908 година. Доказал е, че само спирането на тютюнопушенето е достатъчно да се подобри симптоматиката в 30 процента. Например, ако човек минава 100 крачки спирането на тютюнопушенето гарантира още 30 крачки. Друг фактор е лошото хранене, понеже вече всичко е химия в храната. Няма вече чисти храни както ние ядяхме едно време мляко, сирене и т. н. Колбасите особено много са вредни, също пилета с хормони. Затова и някои момичета изглеждат като момчета, а някои момчета, имат гърди и изглеждат като момичета и т. н. Пълна бъркотия е в хормоналния статус на човека. И стресът оказва влияние,  разбира се, както и много други фактори.

- Какви са наблюденията Ви по отношение на възрастта на хората, които са покосени от съдови заболявания? Може ли да говорим за подмладяване при тях?
- Да. Включително и атеросклерозата, за съжаление. По-рано тя се срещаше при 60, 70, 80-годишни хора. Прави впечатление, че възрастни хора, които оперираме, имат по-здрави кръвоносни съдове отколкото младите. 30-40-годишен – той е пълна развалина. Кръвоносните му съдове са пълни като едни водопроводни тръби - износени, пълни с шлаки.

- Вие сте ръководител на едно от водещите звена в страната в лечението на съдовите заболявания. Какво е мнението Ви за медицината в това отношение, съпоставима ли е с европейското, със световното ниво? Разполагат ли лечебните заведения в България с нужната апаратура, прилагат ли се у нас най-модерните методи?
- Медицината е на високо ниво. Следва световните тенденции и не бих казал, че изостава. Има всички технологични възможности. Но патологията е много тежка вече. И доста масова. Освен класическите прийоми, които използваме в лечението, се използват и много модерни методи – ендоваскуларни или хибридни, т. е. техники, при които с катетри се прониква в кръвоносните съдове и се постига тяхното разширяване. За да се задържи добрият резултат се поставят стентове. Най-отчетлив е резултатът при хора с пресни инфаркти. Вкарват човека в съответната ендоскопска лаборатория. Там правят снимка на сърцето и след дилатация се поставя стенд и лед няколко дни си отива, както се казва, здрав. Но то си има предистория, тези плаки се дължат все пак на атеросклерозата. Доста млади хора развиват ранна атеросклероза. Така че, по отношение модерните технологии ние не изоставаме никак. Има направени доста лаборатории в цялата страна, не само в големите градове, и в по-малките има. Там са добри резултатите. В нашата „Съдова хирургия” също са много добри, защото използваме освен класически методи и подобни техники – с катетри, разширяваме, вкарваме медикаменти, които разтопяват тромботичните материали.

- Говорейки за рисковите фактори, които водят до съдови заболявания, явно профилактиката е изключително важна. Работи ли се в тази посока в България или просто отчитаме пред здравната каса едни профилактични прегледи, които не се извършват?
- Никак не се работи. Защото трябва да се започне още от детска възраст, от семейството. Какво яде човек, как спортува, как спи. Не се ли започне от там никакъв резултат не може да се постигне. Второ – няма казарма. Аз се моля да има казарма. Защото момчетата ставаха мъже. Имаше дисциплина, имаше упражнения. Йерархия се спазваше. Това се изключително важни неща за бъдещето. Една нация, която няма казарма, тя е мъртва. Това е мое лично мнение. Пък и наблюденията ми са такива.

- И все пак какво трябва да се промени в тази профилактика? Какви мерки трябва да вземе Министерството на здравеопазването? Програмите ги има, но контролът по изпълнението им не съществува и всичко е проформа и само на документи.
- Така е. Вероятно има желание и то е добро – да се постигне резултат. Но на практика реализацията е много трудно нещо. Трябва да се обхванат децата още от детската градина, да се започне от училището, да се спортува. Тогава няма да има вредни навици, няма да ходи човек да пуши ако е спортист. Няма да използва наркотици. Всичката тази свободия, както се казва, вреди. Това, че човек няма какво да прави, го отклонява от правилния път.

- Споделихте, че признаците за появата на съдови заболявания не са видими, появяват се изведнъж. Важно ли е да се ходи периодично на прегледи, на каква възраст трябва да започнат те?
- Да, за съжаление, това са процеси, които във времето се проявяват бавно. Има указания на Световната здравна организация, които казват, че веднъж в годината, дори и два пъти след 40-годишна възраст човек трябва да си прави профилактичен преглед дори и да няма никакви оплаквания. Добре, да не е два пъти, един път да е, но да отиде на лекар. А не като има вече симптоматика, като се е стигнало до някакво сериозно усложнение тогава да тича и да казва: Ама то вчера нищо ми нямаше. Това са бавни процеси.

- И един актуален въпрос – времето навън е много горещо, прогнозите са за много високи температури и през следващите дни. А знаем, че съдовите заболявания се обострят в такова време. Какво бихте посъветвали читателите на в. „Нова добруджанска трибуна”?
- В горещините се обострят най-вече венозните заболявания. В горещото време има много голяма загуба на течности. Така че трябва да се приемат повече течности, за да може кръвта да бъде по-рядка. Да не сгъстява, защото има възможност за тромбозиране. А пък всички хора с венозни заболявания най-много страдат през лятото. Т. е. препоръчвам да се пие повече вода, това е най-малкото, което човек може да направи.

Разговаря: Мариела Бончева
 


Сходни връзки

САМО СПИРАНЕТО НА ТЮТЮНОПУШЕНЕТО Е ДОСТАТЪЧНО ДА ПОДОБРИ СИМПОМАТИКАТА НА СЪДОВИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ В 30 ПРОЦЕНТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди