изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 22:39 EEST
С 1 300 ДЕЦА ОТ 12 ДЪРЖАВИ МЕРИХА СИЛИ ТАЛАНТЛИВИ МАТЕМАТИЦИ ОТ ДОБРИЧ    
НовиниС 1 300 математици от 12 държави мериха сили две талантливи момчета от Добрич. Както НДТ писа петокласникът Добромир Ангелов и Йоан Димитров, в трети клас, и двамата възпитаници на СУ „П. Р. Славейков”, бяха включени в отбора на България, съставен от 19 ученици, който взе участие в международно математическо състезание в Куала Лумпур в Малайзия. Надпреварата се проведе в началото на месеца.

Добромир спечели златен медал, а Йоан – бронзов. Малко преди това третокласникът участва и в друго математическо състезания – в Сингапур, където също завоюва бронз.

Надпреварата в Малайзия се провежда в един от големите университети в Куала Лумпур, разказаха за НДТ майките на децата. Участниците е трябвало да решат но 30 задачи за 2 часа, т. е. са имали по 4 минути на задача. Повечето от задачите били логически тестове, с отворени отговори и решаването им е изисквало време. Добромир споделя, че най-много се е затруднил на една задача за броене на правоъгълници, която никой от участниците не успял да реши. Йоан пък разказва: „На мен ми беше доста трудно, защото аз съм втори клас, а задачите бяха за трети за азиатците. А азиатците в трети клас изучават нещата, които в България се изучават в четвърти и пети клас”.
Право да участват в международното състезание в Малайзия момчетата получават благодарение на златните медали, които са завоювали на Сингарпурската международна олимпиада, която в България се е провежда дистанционно през април. Така можели да мерят сили в четири международни надпревари и избират Малайзия, а Йоан – и Сингапур. За успехите на Добромир и Йоан допринасят началните им учители – съответно Янка Колева и Силвия Симеонова. Двамата посещават и математическата школа в частното училище „Леонардо да Винчи”, където ги подготвя Сашо Зафиров. Добромир три седмици преди състезанието ходи на уроци и при Милена Аврамова от ПМГ „Иван Вазов”. На всички преподаватели децата и техните родители са изключително благодарни.
Добромир вече е носител на почти 30 медала от математически състезания, Йоан – на 16, имат и много грамоти. „За тях математиката е игра”, споделя майката на Йоан Ирина Димитрова. А по думите на Светла Георгиева – майка на Добромир, не са от децата, които решават денонощно задачи, занимавали са се по-сериозно само преди състезанията. Петокласникът е категоричен, че математиката изобщо не е трудна и постига резултати, защото се занимава с нея от сърце. Харесва му също и да печели първи места. „Май някой ме е омагьосал да харесвам математиката”, пък смята Йоан.
Наскоро Добромир постига и друг голям успех – приет е в Природо-математическа гимназия във Варна. Представя резултати от 5 състезания и от матурата е приет на второ място сред около 300 кандидати, които са се борили за 70 места. А двете момчета са част от голямото семейство на фондация „Димитър Бербатов” – организацията подпомага Добромир за участието му в състезанието в Малайзия, а Йоан е част от клуба след успехите си в последните две надпревари. Те са и на благотворителния мач на Димитър Бербатов на 14 юни.
Освен по математика момчетата се изявяват и в други сфери. Добромир играе баскетбол в БК "Unstoppablе" в ОУ „Ст. Караджа”. За набирането на средства за участието му в състезанието в Малайзия съотборниците му организират благотворителен турнир. Петокласникът споделя, че баскетболът много му харесва, вече е участвал с отбора, който е в А група, в състезания освен в Добрич и в Силистра, Ген. Тошево, Варна. Йоан пък се занимава с корабомоделизъм и тренира тенис на корт.  НДТ
 


Сходни връзки

С 1 300 ДЕЦА ОТ 12 ДЪРЖАВИ МЕРИХА СИЛИ ТАЛАНТЛИВИ МАТЕМАТИЦИ ОТ ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди