изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-09 @ 00:58 EEST
ДЪРЖАВАТА ЗАПОЧВА ИЗГРАЖДАНЕТО НА ТОЛ СИСТЕМА    
Новини„Започваме изграждането на държавно предприятие за опериране на ТОЛ системата”, заяви в Добрич председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов. НДТ припомня, че миналата седмица премиерът Бойко Борисов заяви, че ако до вчера ТОЛ системата не заработи, държавата има готовност да я направи.

"ТОЛ системата е изключително важна за нас, за да може една от най-публичните услуги в държавата, т.е. поддържането и строителството на републиканската пътна мрежа, да се самофинансира. Това ще бъде първата система, която ще бъде самофинансирана, без да разчита на държавния бюджет. Трафикът на транзитно преминаващи през страната ни тежкотоварни автомобили за денонощие е между 8 000 и 10 000 тежкотоварни камиона. Да не забравяме и огромния трафик от Европа за Близкия Изток, особено през летните месеци. От него също се губят огромни средства. Затова, за нас е изключително важно тази ТОЛ система да бъде изградена и този, който най-много руши републиканската пътна мрежа, трябва да плаща и порядъчно най-много“, коментира инж. Атанасов.
Сагата с изграждането на частната ТОЛ система продължава вече година и половина. Има подадени над 12 жалби. „Тази година сме по-добре от миналата 2016, ще има около 20 млн. лева повече постъпления от винетки и се надявам в края на годината да приключим с един нетен приход от около 320 млн. лева. Да не забравяме, че ние предоставяме над 220 хил. безплатни винетки на социалното министерство. Надяваме се през 2018-2019 г. ТОЛ системата да акумулира средства, които са необходими за възстановяване на репубриканската пътна мрежа. Очакваните приходи на годишна база са между 800 млн. до 1 млрд. лв.”, посочи инж. Атасанов.
Според него, 6 000 км републиканска пътна мрежа са в безкрайно лошо състояние. На година агенцията прави превантивни ремонти от около 500 – 600 км. „Експлоатационното състояние на един път е между 8-10 години, нашите вече са на по 40 години. Има пътища, които 40 години не са пипани и то не заради нещо друго, или заради липса на желание от страна на агенцията, а просто заради липса на средства”, каза инж. Атанасов. НДТ


 


Сходни връзки

ДЪРЖАВАТА ЗАПОЧВА ИЗГРАЖДАНЕТО НА ТОЛ СИСТЕМА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди