изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-02 @ 03:39 EEST
Румяна Главчева, сеизмолог: Земетресение с магнитуд 4.0 в Тиренско море    
Новини Рим. В понеделник вечерта (20:57 локално време / 21:57 в България) е регистрирано земетресение с магнитуд 4.0 - локална оценка на Националния сеизмологичен център в Рим. Магнитудната оценка, дадена от Европейския сеизмологичен център и от Американската геоложка служба е 4.3. Епицентърът на земетресението е в морето близо до вулканичния остров Иския – последно изригване през 1302 година.

Островът принадлежи на регион Кампаня, Южна Италия, и се намира в Тиренско море, почти на западния контур на Неаполитанския залив. В град Казамичола в северната част на острова трусът е повалил 6 сгради, включително църква. Улица е претърпяла големи щети и някои автомобили са се оказали блокирани. Снимки след труса показват жители, застанали пред развалини, заприщвайки цели улици. Това е и най-пострадалото селище на острова. “Ужасно преживяване – всичко трепереше, потънало в тъмнина, къщи се разпадаха ... кошмар ", пише един човек в Twitter. Друг споделя: "Бях на дивана, гледайки телевизия. Блъскане, треперене, нещо падна на главата ми, майка ми ме сграбчи и в миг бяхме навън." Въздействието е с интензивност около VI-VII степен. През юли 1883 година Казамичола е епицентър на земетресение (приписан магнитуд 5.8), погубило над 2000 души. "В Лако Амено - казва кметът Джакомо Паскале – десетки и десетки повредени домове." В други райони на острова земетресението е усетено много ясно, но няма щети, както в двете общини Казамичола и Лако Амено. Трусът се случва в пика на туристическия сезон – жителите на острова и туристи –– са напуснали домове, хотели, увеселителни заведения и побягнали по тесните улички на крайбрежните селища и курорти. Поради опасност от последващи трусове, много гостуващи са решили да прекратят почивките си. Още през нощта след земетресението за желаещите да напуснат острова са осигурени извънредни ферибооти за около 1000 души. Днес сутринта решилите да напуснат предварително са се насочили към 4-те пристанища на острова. За щетите на острова се съобщава, че те са предимно във високата му част, докато хотели и жилища край брега, изглежда, не са понесли сериозни щети. От континентална Италия са транспортирани спасители с хеликоптери и ферибоот. Локалната болница е изнесена на открито. Оттам известяват, че около 25 души са третирани поради неголеми наранявания. Говорителят на националната гражданска защита обявява, че последствия има и са видими. Геологът Карло Танси, директор на Гражданска защита в Калабрия – регион също в Южна Италия, – в изявление по повод земетресението край Иския казва: „Земетресението не убива, а лошо изградените къщи, които се разпадат и убиват... Е, в Калабрия, тези (минали) бедствия не ни научиха нищо: злоупотреба със закона имат 142 000 къщи! ... Всеки, който е изграждал незащитени домове в Калабрия, трябва сериозно да се притеснява, да се страхува от ужаса на земетресението.”
Автор: Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция „Сеизмология” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН)
http://www.focus-news.net


ВСИЧКО НА ТЕМА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ

ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА ПО СВЕТА В МОМЕНТА

ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА В БЪЛГАРИЯ

Земетресенията в Европа

Земетресенията в цeлrя свят с карта на GOOGLE

ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ВЪВ ВРАНЧА, ПАНИКА В БЪЛГАРИЯ, СИЛНО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ДО НОВА ГОДИНА

10-те най-силни земетресения от 1900 година насам

ВНИМАНИЕ! НАЙ-ОПАСНИТЕ ЗОНИ В БЪЛГАРИЯ!

В ЧЕРНО МОРЕ Е ВЪЗМОЖНО ЦУНАМИ, НО С ВИ

СОЧИНА НАЙ-МНОГО ДО 2 МЕТРА

 


Сходни връзки

Румяна Главчева, сеизмолог: Земетресение с магнитуд 4.0 в Тиренско море | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди