изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-01-22 @ 19:30 EET
Ямбол: Двама турци и двама иракчани са задържани за контрабанда на хероин за над 2 млн. лв.    
Ред и сигурностЯмбол. Окръжна прокуратура – Ямбол привлече като обвиняеми турските граждани Джем Ч. (на 48 год.) и Гюркан К. (на 32 год.) и иракските граждани Омар Й. (на 42 год.) и Мохамед И. (на 20 год.) за това, че на 24 август 2017 г. около 10.00 часа през ГКПП-Лесово с товарен автомобил влекач и прикачено към него полуремарке без надлежно разрешително пренесли през границата на страната от Република Турция в Република България общо 51.602 кг високорисково наркотично вещество – хероин. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Бургас.

Случаят бе оповестен днес по време на среща с медиите от административния ръководител на Апелативна прокуратура -
Бургас Любомир Петров, административния ръководител на Окръжна прокуратура - Ямбол и наблюдаващ прокурор по делото Дойчин Дойчев, директора на Агенция „Митници“ Георги Костов и директора на Главна дирекция „Гранична Полиция“ главен комисар Светлан Кичиков.
Петров съобщи, че предвиденото в закона наказание за горепосоченото престъпление е „Лишаване от свобода“ за срок от 15 до 20 години и „Глоба“ в размер от 200 000 до 300 000 лв. Той допълни, че спрямо обвиняемите вече е поискана и наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Също така подчерта, че закона предвижда в полза на държавата да бъдат отнети, както предмета на контрабандата, така и превозното средство, с което тя е извършена.
Наблюдаващия прокурор Дойчев допълни, че на задържаните лица предстои да бъдат повдигнати и други обвинения - на двамата иракчани - за незаконно преминаване на границата на страната, а на двамата турски граждани - за превеждане на иракските граждани през границата на Република България без разрешение на властите. Дойчев каза още, че наркотичното вещество е разпределено в около 100 пакета, всеки от които тежащ около 500 гр., в два сака като по данни до този момент общата стойност е над 2 000 000 лева, но тъй като честотата на съдържанието на активното вещество е много висока напълно възможно е стойността да надхвърли 4 000 000 лв.
Механизмът на извършеното престъпление и неговото разкриване бе разяснен в детайли от Директора на Агенция „Митници“ Георги Костов. Той съобщи, че замисълът на престъпното деяние е различен от наблюдаваните от властите досега, като начин на укриване на наркотичното вещество и чуждите граждани. Те са били позиционирани в тайник в долната част на полуремаркето на товарния камион, като са били превързани с кожени колани за специално пригодени релси. „Този начин на укриване не е позволил на митническите служители в Република Турция и първоначално в Република България да установят престъпното деяние по време на задължителния първоначален оглед на превозното средство. В този случай е сработил елементът за анализ на риска и товарният автомобил е проверен щателно включително и чрез качването му на специална естакада. Едва тогава е било открито укритото наркотично вещество и двамата иракски граждани“.
Костов добави, че случаят се различава от тези, които наркотичните вещества бяха открити в консерви от хранителни продукти, което показва, че престъпният ум продължава да измисля нови начини за укриване на наркотични вещества и да затруднява митническите служители. При този случай, товарният автомобил, който е бил натоварен със стелажи е имал за крайна точка Румъния, което е още една разлика с разкритите случай на контрабандно пренесен в страната хероин, като при тях крайна точка на пътуване на камионите бяха страни от Западна Европа.
Прокурор Петров съобщи и за още два случая на контрабанда на стоки, разкрити от митнически служителите на ГКПП-Лесово през последните дни. Първият от тях датира от 20 август 2017 г. Задържан е турският гражданин Хасан Д. (на 63 год.), който е привлечен като обвиняем за контрабандно пренасяне на близо 1 кг златни изделия на обща стойност над 66 000 лв. Към днешна дата обвиняемият е с поискана и наложена постоянна мярка „задържане под стража“. Вторият случай датира от 27 август 2017 г., като за обвиняеми са привлечени двама украински граждани Георги Г. (на 32 год.) и Васил В. (на 47 год.). Те са задържани от Окръжна прокуратура – Ямбол за 72 часа за това, че са пренесли контрабандно през границата на страната от Република Турция, чрез товарен камион с ремарке общо 1 т и 100 кг, на стойност над 60 000 лв. тютюн за пушене. Предстои спрямо двамата да бъде поискано определянето на постоянна мярка „задържане под стража“.
Участниците в брифинга за пореден път подчертаха отличното сътрудничество и взаимодействие между Прокуратурата, Митническите органи и Гранична полиция в региона, което дава позитивни резултата в борбата с контрабандата. http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Ямбол: Двама турци и двама иракчани са задържани за контрабанда на хероин за над 2 млн. лв. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди