изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 10:19 EEST
БЪЛГАРИЯ Е НА ПЕТО МЯСТО В ЕВРОПА ПО ДЕТСКО ЗАТЛЪСТЯВАНЕ    
ЗдравеБългария е на пето място в Европа по детско затлъстяване от 32 държави в 53-членния регион на Световната здравна организация в Европа. Това оповести на пресконференция в Албена доц. Светослав Ханджиев, изпълнителен член на ръководството на Европейската академия на науките по хранене и организатор на „Училище за здраве“, което за пета поредна година се провежда в курорта.


Според здравната статистика, в Европа 22 милиона деца под 5-годишна възраст са с наднормено тегло, а около 5 милиона са със затлъстяване.    
   Националното проучване за хранене на населението над 1-годишна възраст показа значително нарастване на затлъстяването сред момчетата до 5 годишна възраст 7.1% през 2014 г. в сравнение с 3.3% през 2004 г. При момичетата в същата възрастова категория се забелязва положителна тенденция за леко намаление на честотата на разпостранение на затлъстяването 2.7% през 2014 г. в сравнение с 5.4% през 2004 г.
     Според същото проучване се наблюдават следните негативни тенденции в храненето на децата в България: увеличена консумация на захарни изделия и напитки (сокове, газирани и енергийни напитки); висока консумация на мазнини; висока консумация на готварска сол; ранна консумация на алкохол, честа и висока консумация на алкохолни напитки сред учениците над 14-годишна възраст; ниска консумация на кисело мляко, на риба и на плодове и зеленчуци.
Досега в „Училище за здраве – за деца, родители и учители" са се включили 360 родители с децата си от 6 до 9-годишна възраст. Сега за пети път се осъществява тази инициатива, която намери широк положителен международен отзвук на проведените в последно време международни научни форуми в Лисабон, Букурещ, София, Прага, Ванкувър и други. 
За 6 дни родители с децата си и учители преминават обучение за принципите на здравословния начин на живот – балансирано хранене, съчетано с физическа активност. По традиция, на всички участници в това т.нар. „Училище за здраве – за деца, родители и учители" ще бъдат извършени най-модерни антропометрични измервания, касаещи индекса на телесна маса, мастната маса и риска от сърдечно-съдови заболявания и захарен диабет тип II. Деца, родители и учители ще консумират сутрин, обед и вечер здравословна храна, включваща разнообразие от плодове и зеленчуци, млечни продукти и други полезни храни. Менюто се изготвя от водещи наши специалисти диетолози. Денят им ще започва със сутрешна гимнастика на плажа, разбира се, плуване в морето и басейна и приятни разходки.
Целта на форума е опитът на „Училището за здраве – за деца, родители и учители" да се мултиплицира, за да може то да бъде последвано от още много такива, посочиха организаторите. НДТ


 


Сходни връзки

БЪЛГАРИЯ Е НА ПЕТО МЯСТО В ЕВРОПА ПО ДЕТСКО ЗАТЛЪСТЯВАНЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди