изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 22:08 EEST
"ЗЛАТНА КНИГА ЗА ЗЛАТНА ДОБРУДЖА" ДОСТЪПНА ВЪВ ВИРТУАЛНОТО ПРОСТРАНСТВО    
КултураПо повод 77-годишнината от Възвръщането на Южна Добруджа към пределите на България, по инициатива на регионална библиотека „Дора Габе” и дългогодишната родолюбива идея на добруджанската общественост в лицето на изтъкнатите историографи, краеведи и родоведи Любен Бешков и Веселин Бончев, излезе от печат факсимилно издание на "Златна книга за Златна Добруджа" под редакцията на Хр. Цанков-Дерижан, София, 1940 г.

Ценното издание дава възможност за съхраняването на оригинала в сектор Краезнание, както и за по-доброто популяризиране на местната история. Освен на място в сектор Краезнание, на сайта на библиотеката в рубриката Дигитална библиотека http://www.libdobrich.bg/info.php?id=245 , в навечерието на 25 септември - Освобождението на град Добрич, РБ "Дора Габе" публикува пълнотекстово съдържание на книгата - възможност за посетителите от всяка точка на света да се запознаят със съдържанието ѝ и да усетят възторга на именити българи от така жадуваната свобода на Добруджа. 
През 1993 г. на страниците на вестник „Добруджанска трибуна” (№ 226, 29 септември) бележитият добруджански историограф Любен Бешков публикува статия с апел към добричката общественост за издаването на фототипно издание на Златна книга за Златна Добруджа, който е включен в предговора на новото издание.
Като част от регионалните дейности, с подкрепата на Министерството на културата, през 2017 г. в национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” бе извършена реставрация на 30 броя вестници - „Зора”,  „Днес”, „Вечер”  и „Час”, както и брой на в. „Златна Добруджа”, извънредно издание на Зем. задруга, 7 септ. 1940 г., излизали през месеците август - септември 1940 година, отразяващи знаменателните за Добруджа събития от 1940 година. Старите периодични издания се съхраняват в регионална библиотека „Дора Габе” и могат да се ползват в сектор Краезнание, от всички, които проявяват интерес към българската история. НДТ


 


Сходни връзки

"ЗЛАТНА КНИГА ЗА ЗЛАТНА ДОБРУДЖА" ДОСТЪПНА ВЪВ ВИРТУАЛНОТО ПРОСТРАНСТВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди