изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 02:33 EEST
ПРИЗНАТЕЛНИТЕ ПОТОМЦИ ОТДАДОХА ПОЧИТ НА ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА НА ДОБРУДЖА    
Общество С военен ритуал и панихида на Военно гробище – музей започна празничният ден в Добрич. Бойна тръба прозвуча във Военното гробище-музей в Добрич в памет на загиналите за освобождението на Южна Добруджа. С поклон пред каменните надгробия на войници и офицери започна Денят на Добрич, в който се отбелязват 77 години от възвръщането на града в пределите на България.

Свещеници отслужиха панихида в памет на загиналите. Представителна част на Военноморските сили отдаде военни почести. На паметника във Военното гробище-музей бяха положени венци и цветя от общината, Военноморските сили, народни представители, областната управа, почетни граждани и други.
Слово по повод празничния ден произнесе кметът Йордан Йорданов. Той припомни за славните времена на Добруджа, когато е била отвоювана свободата й, както и имената на героите, които поколенията ще помнят в знак на признателност за тяхната саможертва.

На 25 септември 1940 година българските войски, командвани от генерал-лейтенант Георги Попов, влизат в Добрич. Заедно с ликуващите добруджанци, празнуващи освобождението от румънско владичество, са поетесите Дора Габе и Елисавета Багряна, новозначеният кмет на Добрич Кирил Старцев, чуждестранни аташета, общественици и журналисти.
Гробищният парк е последен дом на повече от 3500 воини от дванадесет националности, загинали в Добричката епопея през 1916 година.Българските войници и офицери платиха с живота си един исторически акт, който последва подписването на Крайовския договор на 7 септември 1940 година и освобождението на Добрич, заяви на тържеството кметът на областния град Йордан Йорданов.

По думите на Йордан Йорданов едва ли съществува друго място, където усещането за живота, страстта да дишаш, да чувстваш, да обичаш, е толкова осезаемо, толкова силно, както на територията на Военно гробище. „Тук в гробищния парк, последния дом на хиляди мъже, толкова различни в земния си път, път, който приключва тук – в Добруджа. Толкова далечни и непознати и толкова близки в последния миг от живота си, мигове от онези паметни дни през септември 1916 година, съградили за вечността Добричката епопея“, посочи той.

С едноминутно мълчание присъстващите почетоха паметта на загиналите герои. Цветя и венци бяха поднесени на паметните плочи в мемориалния комплекс.  Сред официалните гости бяха депутатите Пламен Манушев, Даниела Димитрова, Йордан Йорданов, Красимир Янков и Даниел Йорданов, областният управител Красимир Кирилов, главнокомандващият военноморските сили на Република България контраадмирал Митко Петев, генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей Луканчук, вицеконсулът на Генералното консулство на Република Турция в Бургас Мехмед Юлдаш, , представители на Централния съвет на военноинвалидите, представителни групи на румънската община Констанца и град Мангалия в Румъния. НДТ


 


Сходни връзки

ПРИЗНАТЕЛНИТЕ ПОТОМЦИ ОТДАДОХА ПОЧИТ НА ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА НА ДОБРУДЖА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди