изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 12:48 EEST
ВИРТУОЗ ОТ БУРКИНА ФАСО ГОСТУВА НА „ДВОРЕЦА“    
КултураКонцерт в рамките на етно фестивала „БезГраници“ изнесе на открита сцена „Двореца“ в Балчик Мамаду Диабате от Буркина Фасо, съобщи на пресконференция той. Композитор и музикант, свирещ на балафон, той е носител на множество международни награди.


Мамаду Диабате идва за втори път в България. Преди десет години е имал концерти, заедно със Стоян Янкулов-Стунджи и Елица Тодорова. Сподели, че доста добре познава традиционната българска музика. „Аз не мога да свиря музика от България, която много ми харесва, но мога да свиря с музиканти от България“, сподели той. 
Неговата мисия е хората по света да научат за Буркина Фасо и културата й. Триото му изпълнява както фолклорна музика, така и негови композиции, но с традиционни инструменти. Музиката на народа му е съчетана с разказвачество. Чрез музика и говор вече стотици години легенди се предават от баща на син, сподели музикантът.
„Тук сме, за да представим музиката на Буркина Фасо, както и елементи от цял свят. Първоначално ние започнахме да изпълняваме чисто фолклорна музика, но с течение на времето започнахме да правим свои неща, заедно с флейтиста правим много интересни проекти. Използваме традиционни инструменти, за да правим нашата съвременна музика. Това, което представяме, е музика и говор, което е свързано с традициите на Буркина фасо. Тази комбинация е много интересна, защото това е наша традиция, която идва от много години. По този начин се предават от баща на син различни разкази, малките деца научават легендите отпреди стотици години“, сподели музикантът.
С концерните си по света той финансира училище в Буркина Фасо, където безплатно се обучават 500 деца. „Мога да го финансирам, като работя в Европа и по света, за да могат те да имат възможност да бъдат образовани. Това е част от моята мисия и би ме направило по-щастлив. Опитвам се да направя всичко най-добро и като изпълнявам своята музика, което аз мога“, каза още Мамаду Диабате.
Концерти по време на фестивала имаха формации от Сибир, които се явяват мултикултурни проекти. Музиканти от Навара, Испания, съчетават баската и испанска култура. Триото „Плантек“ от Франция идва у нас след участието си на най-големия келтски фестивал, където е записало на живо компактдиск с 5000 души публика.
Фестивалът „БезГраници“ се проведе в държавния културен институт „Двореца“ в Балчик. Концертите бяха на откритата сцена на плажа, като входът бе свободен. Участниците във форума бяха 80 от 24 държави и четири континента. Успоредно с това се проведоха
арт пленер и конференция за културна политика и арт мениджмънт. НДТ
 


Сходни връзки

ВИРТУОЗ ОТ БУРКИНА ФАСО ГОСТУВА НА „ДВОРЕЦА“ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди