изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 15:01 EEST
АНИМАТОРЪТ ТРЯБВА ДА ИМА ВЪТРЕШНО ИЗЛЪЧВАНЕ, КОЕТО ДА ГРАБВА ХОРАТА    
Интервюта Димитър Димитров - мениджър на Dream team entertainment, пред НДТ и ndtnews.hopto.org





Димитър Димитров е родом от Габрово, съпругата му Магдалена Недялкова - от Сливен. Имат дъщеря Мая, която е първокласничка. Фирмата им Dream team entertainment, чийто управител е Магдалена Недялкова, за поредна година през изминалото лято осъществяваше анимацията в хотели в Албена и Златни пясъци. Димитър Димитров бе любезен да разкаже за аниматорската дейност специално за читателите на в. "Нова добруджанска трибуна".



- Г-н Димитров, от кога се занимавате с аниматорска дейност? Как Вие и съпругата Ви решихте да работите именно в тази сфера?
- Стана случайно, през 90-години, които бяха много мътни, бедни години. У нас заплатата беше между 120 и 150 лева. И двамата със съпругата ми сме танцьори, цял живот сме танцували – аз спортни, тя народни танци. След казармата когато се завърнах в Габрово попаднах на човек, който имаше връзка с една много известна световна верига. Търсеха танцьори, артисти, които да бъдат аниматори в хотелите им в Турция, Гърция, Тунис. Те работеха основно с германски туристи, но ние им идвахме доста по-евтини. Явих се на един такъв кастинг, жена ми също. Аз започнах през 1996 година, а тя две години след мен. Тогава ние не знаехме какво е анимация. Тръгнахме, защото бяхме танцьори. В последствие там ни обучаваха, развивахме се, 11 години бяхме в тази фирма. Работихме в Турция, Гърция и Тунис, до 2007 година бяхме там. Издигнахме се в йерархията, ръководех екипи, които бяха доста по-големи от тук. Там се работеше по съвсем друг начин – с доста по-големи бюджети и, например, най-малките екипи бяха от по 20 човека, достигаха до 35-40. В един момент със съпругата ми решихме да спрем, да създадем семейство и да се установим в България. Това стана през 2008 година. Дойдохме на Албена, започнахме първо в „Ралица Супериор”. След това направихме фирма.

- В кои хотели правихте анимация през изминалото лято?
- Не са много хотелите, но анимацията е качествена. А и за да бъде качествена няма как да е на много места. В Албена сме в „Калиакра”, „Арабела бийч” и „Малибу” и на Златни пясъци в хотел „Вива”.

- Как подбирате хората, които работят за Вас?
- Последните години вече няма свободни хора, на които това да им бъде постоянна професия. В началото когато започнахме имаше хора, с които можеш да започнеш дори и от март месец до края на октомври. Сега работим основно със студенти и ученици последни години. За да можем да предложим качествени шоу програми хората трябва да бъдат с разнообразни таланти – танцьори, певци, музиканти. В същото време те трябва хем да имат таланти, хем да бъдат контактни хора, за да могат общуват с туристите, за да могат да ги предразполагат, за да ги привличат да вземат участие в нещата, които организират и предлагат за тях. Трябва да имат подход към тях. Не всеки човек с талант може да бъде и аниматор. В същото време трябва говорят и езици, хубаво е да са поне два.

- Какви качества трябва да притежава един аниматор, за да е добър, по Ваша преценка?

- Трябва да е бъде атрактивен. Трябва да притежава харизма. Човек като го погледне и да има желание да отиде и да се включи в това, което аниматорът организира. Трябва да има вътрешно излъчване, което да грабва хората. Не трябва да е притеснителен, а да е контактен. Той трябва да бъде човекът, който да отиде при туриста, а не обратното.

- Смятате ли, че работата на аниматорите е полезна за бъдещето им? Помага ли им да преодолеят притеснението в контактите си с хората?
- Аз, първо, притеснителните не ги вземам. Аниматорите развиват много качества при нас. Първото е дисциплина. Това на тях им липсва доста. Нямат изградени навици, например – да идва на време, да бъде подреден, организиран, да мисли. Ние тепърва им ги създаваме тук тези навици. Не искам да критикувам училището, но липсват доста неща, които се създават тук. И съм имал случаи когато са завършили училище, университет и казват: „Тази школа при вас много ни помогна, за да вървим напред, да се борим. Да не се предаваме, да не търсим лесното, а да търсим решение на всеки проблем”. Това е просто едно училище занапред в живота. Ние също сме доволни като видим, че сме допринесли нещо за тези деца, защото те за нас са деца.



- Разкажете какви програми предлагате на туристите?
- Това, което предлагаме, се разделя на три вида анимация – детска, спортна и вечерна, която включва шоу програми. Детската анимация обхваща децата от 4 до 17-годишна тийнейджърска възраст. Детската анимация е в три възрастови групи. Първата е от 4 до 7 години, втората – от 8 до 12, и третата – от 13 до 17. Всяка една група е много специфична сама за себе си. Програмата е съставена така, че да бъде интересна точно за тази възраст. Например, за 4 до 7-годишните деца заниманията в детския клуб всеки един ден са с някаква тематика – пиратски ден, индиански ден, карнавал и т. н. И според самата тематика е направена програмата за деня. Там е наблегнато повече на приложни изкуства – изработва се нещо. Игрите са организирани така, че да са подходящи за тази възрастова група. Вече в другите две групи всичко е на основата на спорт и игри, само че направени програми специално за тези деца. Те включват почти пълната гама от игри и спортове, които се предлагат и за възрастни, но организирани и водени от аниматори специално за тази група и поднесени във вариант, който да им бъде интересен. Тези две групи също се различават много и подходът на всеки аниматор също е различен, не всеки човек пасва. Всеки си има различен профил. Когато правим кастингите точно това гледаме. После при обучението усещаме какви хора са, какъв е подходът им, начинът на работа. Спортната програма за възрастни включва много спортове и игри – гимнастики, аеробика, зумба, индивидуални и групови игри. Игри, които са както за хора с добра спортна форма като водна топка, волейбол, футбол, така и такива, които могат да бъдат играни от всякакъв вид хора, дори и такива с наднормено тегло. Това са дартс, боча, шафелборд... Но дори и игрите, които изискват добра спортна подготовка, ние ги правим по такъв начин, че да не са толкова спортни, а да са за забавление. Тук са и различните видове гимнастики, аеробика, водна гимнастика и други, които са предназначени предимно за женската част от туристите. Вечерните ни програми са също доста разнообразни, програмата е двуседмична, 12 различни вечери са. Едни туристи като дойдат за две седмици не виждат нещо, което да се повтаря. Предлагаме най-доброто – танци, вариететни програми, живо пеене. Зависи какви хора ще попаднат при нас, някога сме имали акробати, хора, които въртят светлинни огнени топки. Те също са пръснати в двуседмичната програма. Имаме комедийни шоу програми, различни тематични партита – хавайско, блек едн уайт... Също шоу програми, в които даваме възможност да се включват самите туристи – това са конкурси, като Мистър Малибу или Калиакра, Мис двойки, мъже срещу жени, различни видове викторини – филмова, музикална. Там самите туристи участват в различни отбори, изпробвайки своите знания в музиката, филмите, държави, столици. Много е разнообразна вечерната ни програма. Дава се възможност във всеки един момент да се докоснат до нещо различно.

- Вие лично доволен ли сте изминалото лято – от това, което свършихте, от интереса към вашите програми, от включването на туристите?
- Аз за себе си съм доволен. Мисля, че и туристите са доволни, защото в хотелите, в които работим, има анкетиране, което накрая се сумира в точково изражение, в проценти. В трите хотела в Албена ние сме вдигнали лимита, който бе постигнат миналата година, и то с доста. Това показва, че и туристите са доволни. И третото нещо, което за мен също е много важно, аниматорите дали са доволни. Да са си изкарали едно страхотно лято. Да са доволни от нас, от нашето отношение към тях, от нашата коректност към тях. И това ще си проличи ако през следващата година се завърнат при нас. Това за мен е много важно. Едно от най-важните неща – да не сменям хората си всяка година. Ние имаме хора, които работят при нас втора година, трета, четвърта, такива, с които сме заедно от 2009-а. Не е просто да изкараме сезона. Защото всеки един обучен кадър е половин свършена работа за следващата година.

Разговаря: Мариела Бончева
 


Сходни връзки

АНИМАТОРЪТ ТРЯБВА ДА ИМА ВЪТРЕШНО ИЗЛЪЧВАНЕ, КОЕТО ДА ГРАБВА ХОРАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди