изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 22:04 EEST
ИЗЛОЖБА „ГРАДСКО ГРАДИНАРСТВО” ГОСТУВА В БАЛЧИК    
Земеделие Поредица от пътуващи изложби се организират в България по проекта BIG PICNIC темата „Градско градинарство”. В края на септември В Балчик постери демонстрираха възможностите за отглеждане на ядливи растителни видове в градска среда. Посетителите имаха възможност да се запознаят с малко познати ядливи растения и позабравени традиционни култури за нашата страна.

Люба Пенчева от Университетската ботаническа градина в София, сподели, че в този интересен проект участват 19 ботанически градини от цяла Европа, партньор от Африка, университети и други институти. „Идеята е да фокусираме вниманието на хората върху проблема, свързан с продоволствената сигурност, а именно наличието на достъпна и  качествена храна на нашата трапеза. В нашата държава работим по темата „Градско градинарство”, представено чрез поредица от интерактивни занимания”, каза Пенчева. Проектът, провокиращ градското население да оцени значимостта на храната, която можем да отглеждаме сами в дома си, коментира и ландшафтен архитект Вера Дянкова: „Всеки може да открие своята възможност в тези информационни табла, за да направи своята кулинарни градинка вкъщи, на балкона или другаде”.  Тя добави, че има редица нетрадиционни култури, които можем да си засадим, като различни видове марули, спанак. „Има един малко популярен, т.нар. индийски спанак, който е много приятен на вкус, с доста месеста листна маса. Може да се консумира в сурово състояние или термично обработен. Не изисква специални грижи и голяма площ. По принцип се самозасява. Изисква минимална поддръжка от заетите хора в големия град. Така можем да имаме на своята трапеза нещо свежо през лятото, есента или пролетта”.
Част от  различните интерактивни демонстрации, кулинарни провокации, тематични дискусии и обмяна на опит бе шеф Росен Чакъров - кулинар от Пловдив, който даде своята рецепта за сезонно ястие, направено от продукти, отгледани в България:
От началото на октомври експозицията от постери ще се върне в тропическата оранжерия на ботаническата градина в Балчик. Домакините канят всички желаещи да донесат своя любима рецепта за сезонно ястие с продукти, отгледани в България.
Един от постерите в изложбата в УБГ – Балчик представя идеи за градско градинарство, рецепти, както и традиционни и малко познати ядливи видове, които можем да отглеждаме в България. Сред тях са ядлив чайот, манголд, ягодов спанак, индийски спанак, тученица, шалот, японска мушмула, хинап, синап, самардала, естрагон, майорана и др.  НДТ


 


Сходни връзки

ИЗЛОЖБА „ГРАДСКО ГРАДИНАРСТВО” ГОСТУВА В БАЛЧИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.17 секунди