изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 18:47 EEST
ПОВЕЧЕ ОТ 200 ДОКУМЕНТА В "ЙОВКОВИТЕ АРХИВИ РАЗКАЗВАТ"    
КултураПовече от 200 архивни документа - писма, снимки, пощенски карти, мемоари, събрани в сборника "Йовковите архиви разказват", прибавят нови щрихи към света на писателя, информира БТА. Съвместното издание на държавната агенция "Архиви" и дома-паметник "Йордан Йовков" в Добрич по повод на 80-годишнината от кончината на класика на българската литература имаше премиера в Столичната библиотека вчера, съобщават от Регионалния исторически музей.

Книгата представя документалното наследство на писателя, пазено в най-големите архивохранилища за неговата памет - литературния музей в Добрич и държавния архив, отбелязват съставителите. В сборника преобладават писмата до Йордан Йовков от негови земляци в родната Жеравна, от ученици на писателя и негови колеги от годините, в които е учителствал в Добруджа, от издатели и преводачи, родственици, читатели, институции и други.
Сред най-любопитните мемоари е разказът за Йовковата гора. Ученици на писателя разказват, че той "въвежда две съвсем нови, непознати другаде дисциплини: "Земеделие" и "Горолюбие". На "горолюбие" Йовков учи децата как да засаждат дръвчета, да облагородяват овошки и да пазят горите. Писателят е карал всеки ученик да засади поне десет плодни дръвчета и следвал тази традиция до края на своето учителстване в Добруджа.
Друг тематичен кръг в книгата проследява кореспонденцията на Йордан Йовков с редактори на вестници и списания, редакционни и юбилейни комитети, договори с издателства. Изключително интересен е погледът към Йовков на общественици и именити творци, извървели с него част от литературния и жизнения си път - Елисавета Багряна, Владимир Василев, Николай Лилиев, Константин Константинов и други, посочват съставителите на изданието. НДТ


 


Сходни връзки

ПОВЕЧЕ ОТ 200 ДОКУМЕНТА В "ЙОВКОВИТЕ АРХИВИ РАЗКАЗВАТ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди