изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:09 EEST
ГОДИШНАТА СРЕЩА НА МЕСТНИТЕ ВЛАСТИ СЕ ПРОВЕЖДА В АЛБЕНА    
Новини

Първият ден на Годишната среща на местните власти премина под знака на дискусиите за устойчиво развитие на общините, алтернативите за финансиране на управлението на отпадъците, актуалните аспекти на общинските съвети и интелигентното местно управление.



Академик Стефан Воденичаров представи концепцията за национални приоритети за устойчивото развитие на България, а общините подкрепиха с конкретни примери от практиките си и показаха своите постижения на местно ниво. Особен интерес и активност предизвика дискусията по представения законопроект, свързан с контрола на общинските язовири, който представлява друг аспект на устойчивото развитие.

Логично, „горещата“ тема за всички общини – финансирането на управлението на отпадъците, бе в центъра на дебатите още първия ден. На базата на опита на различни общини, местните власти дебатираха  най-оптималния вариант за определяне на справедлива база за плащане на такса „Битови отпадъци“. За да не се наложи гражданите да поемат по-голямата тежест при промените, общините се надяват на пълноправен диалог с бизнеса и правителството. НСОРБ ще направи анкетно проучване сред всички свои членове и ще проучи техния опит, за да представи приложими, аргументирани и справедливи решения.

Форумът, посветен на общинските съвети, разгледа актуални теми от дейността на местните парламенти и представи добри практики по подготовката на общински наредби. От  Националната асоциация на председателите на общински съвети обобщиха поуките от проверка на Върховната административна прокуратура.

Проблемите на общинското здравеопазване бяха представени от Сдружението на общинските болници, а председателят на Постоянната комисия по здравеопазване към НСОРБ  формулира акцентите в предстоящата работа по отстояване на интересите на общинските лечебни заведения, актуалзизацията на нормативната уредба, развитието на междусекторните услуги за възрастнии и  разпространението на добри практики.

В дебатите общините поставиха конкретни проблеми от практиката – намалените лимити и неизплатената надлимитна дейност, ниските цени на клинични пътеки, неравностойните условия за общински и частни болници, недостига на медицински персонал и др.

Форумът „Интелигентната община и интелигентен начин на управление“ бе наситен с хубави примери от общините, свързани с активиране на гражданите за подаване на информация за удовлетвореност от работата на общинските администрации. Представени бяха системата от мерки на община Добрич и платформата “Кмете, виж“ на община Троян.

Втората тема в представените добри практики бе широкото прилагане на ГИС системи в процесите на изграждане на „умни градове“ –­ управление на транспорта, социални дейности, сметосъбиране, комуникационни услуги. Пътят на интелигентната трансформация бе представен в добрата практика на община Габрово.

На форума бе представена и система за работа на общинските съвети, която включва дейността на постоянните комисии, заседанията и гласуванията на съветниците и публикуването на взетите решения.

През първия ден на Годишната среща бе официалното откриване на Общинско ЕКСПО 2017. Представителите на общините и гостите на форума разгледаха изложбените площи на участващите 25 фирми-изложители. За трета година със свои щандове в изложението участват и общини.

Прекрасна изненада на откриването бяха изпълненията на кмета на Златоград, председателя на Общински съвет-Ябланица и представителна група от Банско в сцена „Общински таланти“. НДТ

 


Сходни връзки

ГОДИШНАТА СРЕЩА НА МЕСТНИТЕ ВЛАСТИ СЕ ПРОВЕЖДА В АЛБЕНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди