изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 12:40 EEST
ЩЕ СЕ ТЪРСЯТ „ЗОНИ НА СПОКОЙСТВИЕ“    
Лов и риболов Инженер Васил Василев, председател на УС на НЛРС "СЛРБ": "Националната организация на ловците и риболовците успя да се съхрани за тези 27-28 години на преход и това показва, че когато хората са обединени около родолюбива кауза, лишена от политически интереси и страсти, успяват да съхранят нещо, което е богатство за И държавата".


Догодина организацията на ловците ще отбележи своята 120-годишнина,  което я прави най-старата и най-голямата обществена неправителствена организация. Тя винаги е отстоявала правата на българските ловци, защитавала е българската природа и дивечовото богатство, каза още инж. Василев. Той отчете негативната тенденция за намаляване броя на ловците и отдаде това на демографската криза в страната. Отлив има и на чуждестранни ловци, призна Васил Василев, а като причина посочи икономическата криза в Европа, както и променения  профил на ловеца в наши дни. Преди България е била предпочитана дестинация за търсачите на трофеи от благороден елен, но резкият срив в популацията му е довело до невъзможност да се предложи като обект за лов. В момента популацията в североизточната част на страната е стабилизирана и надеждите са, че европейските ловци ще се завърнат.
Що се касае до проблемите на добруджанските ловци, то те са свързани с интензивните земеделски политики, заяви инж. Василев. Земеделието е важен отрасъл от икономиката, но трябва да се спазват правилата, за да се опази биологичното разнообразие. От Националното сдружение ще настояват за въвеждане на контрол над химизацията и създаване на „зони на спокойствие”, където да не се обработват площите и да се създадат условия за оцеляване на дивеча.  И докато преди добруджанските полета са били обитавани от много зайци, сърни и елени, то днес срещата с тях е случайна, заключи председателят на Националното сдружение на ловците и риболовците.


 


Сходни връзки

ЩЕ СЕ ТЪРСЯТ „ЗОНИ НА СПОКОЙСТВИЕ“ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди