изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 11:16 EEST
20 ОКТОМВРИ Е ДЕНЯТ НА АЕМ „СТАРИЯ ДОБРИЧ”    
Култура На днешния ден, 20 октомври, в далечната 1979 г. е открит архитектурно-етнографският комплекс „Стария Дообрич”.

Строителството му започва през 1973 година
Покойният архитект Витлием Чалъков е един от хората, проектирали и изградили комплекса. „Имаше стари работилнички, дюкянчета. Там, дето сега са ханът и кръчмата, се плетяха оградни мрежи. А където са бъчварницата и нашето ателие, имаше едни малки архаични магазинчета, останали още от турско време. В тях можеше да намериш абсолютно всичко – дървени лъжици, рогозки, постни бои, чувени за качамак. Някъде срещу тези дюкянчета пък беше турското читалище, по-нагоре – шапкарницата на бай Станчо.



От другата страна, където сега е ковачницата, имаше арменски магазин, джамията си остана на същото място, а където сега е администрацията на комплекса, имаше шкембеджийница „Дамарче”. Взе се решение пълното наименование на този комплекс да бъде „Етнографски комплекс „Стария Добрич”, архитектурна среда за запазване и съхранение на стари, характерни за региона занаяти. Повечето от проектите сме ги правили по спомени на бивши собственици.“ Това са част от запазените разкази на арх. Чалъков.



Архитектурно-етнографският музей „Стария Добрич” е музей на открито, където се съхраняват, представят и развиват традиционните добруджански занаяти от края на ХІХ и първата половина на ХХ в. В миналото занаятите са заемали важно място в стопанския живот на Добрич, обусловено от богатия на суровини район, от многолюдните села, както и от факта, че от създаването си градът е важен административен, стопански и културен център. Комплексът се намира в центъра на Добрич, на мястото на някогашната Одун чаршия. Във възстановената стара градска чаршия потомствени майстори продължават многовековната традиция на своите занаяти. По стари ръчни технологии и с оригинални инструменти в повече от 30 работилници се изработват традиционни изделия на грънчарството, ковачеството, везбарството, тъкачеството, бъчварството, абаджийството (производство на груб вълнен плат), златарството и други. В центъра на комплекса е възстановена старата часовникова кула, строена през ХVІІІ век.



Като най-уникални в комплекса, безспорно са бозата и гевреците, приготвени по стари български рецепти.
През 1981 г. „Старият Добрич“ прие дипломатическия корпус в България по повод 1300-годишнината от създаването на българската държава. Тогава чуждестранните дипломати изразиха възхищението си от комплекса и проявиха изключителен интерес към ателиетата, които съхраняват и препредават многовековното ни културно наследство.
И днес „Старият Добрич“ продължава да е емблема на града. Но… малко поизвехтяла, позабравила своите създатели, дори рушаща се. Някога тук имаше неспирен поток от чуждестранни летовници, които бяха и сериозен източник на доходи за майсторите, а и за града.  По някакви организационни причини, навярно, днес „Старият Добрич“ е далеч от няколкото стотици хиляди летовници по Добруджанското Черноморие, а така далеч от тях остава и запознаването им с българските традиции и културното наследство на Добруджа и Българската цивилизация.
НДТ

 


Сходни връзки

20 ОКТОМВРИ Е ДЕНЯТ НА АЕМ „СТАРИЯ ДОБРИЧ” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди