изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 10:31 EEST
ДНЕС Е ЕВРОПЕЙСКИЯТ ДЕН НА СТАТИСТИКАТА    
НовиниДнес 20 октомври, Европейският ден на статистиката ще се празнува за втори път, съобщават от Териториалното статистическо бюро. С това събитие европейската статистическа общност цели да повиши осведомеността на европейските граждани относно значението, стойността и силата на официалната статистика.

Европейските статистически данни от Евростат играят основна роля в съвременните общества, ръководят обществените политики, подкрепят бизнес решения и позволяват на гражданите да оценяват постигнатия напредък и да се сравняват със своите съседи. Статистиката става все по-важна: чрез осигуряване на точна картина и разбиране на нашите общества тя улеснява оценките и позволява по-ефективни действия и реакции. „Официалната статистика е маркер, отправна точка за това какво сме и откъде идваме, компас, който ни позволява да наблюдаваме, оценяваме и намираме нашето място“, казва Мариана Коцева, изпълняваща длъжността генерален директор на Евростат.
Европейският ден на статистиката се организира по инициатива на Европейския статистически консултативен комитет и се подкрепя от членовете на Европейската статистическа система и Европейската система на централните банки.
Евростат също така отбелязва Европейския ден на статистиката през 2017 г. с новата дигитална публикация „Животът на жените и мъжете в Европа - статистически портрет“, разработена съвместно със статистическите служби на държавите членки и достъпна за първи път на 24 езика. Статистическата информация, поднесена по интересен начин чрез кратки текстове, графики и интерактивни инструменти за визуализация, разкрива различни страни от живота на европейците.
По случай Европейския ден на статистиката Националният статистически институт ще вземе участие в Научнопрактическа конференция „Статистиката като наука и практика - традиции и съвременни измерения“ в Стопанска академия „Д. А. Ценов“ - Свищов. Официално ще бъде обявено провеждането на Европейската олимпиада по статистика за ученици съвместно с Евростат и 11 държави - членки на ЕС. НДТ


 


Сходни връзки

ДНЕС Е ЕВРОПЕЙСКИЯТ ДЕН НА СТАТИСТИКАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди