изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 10:30 EEST
3 НОЕМВРИ – ДЕН НА БЪЛГАРСКИЯ ХУДОЖНИК: „ВСЕКИ ТВОРЕЦ Е ВСЕЛЕНА…“    
Интервюта Всеки човек е художник на собствения си живот. Рисуваме и нямаме право да трием. Някои от нас обаче се раждат с привилегия. Имат талант красиво да рисуват и върху платната. Там най-вероятно понякога изобразяват допуснатите грешки от живота. В крайна сметка се получава едно красиво творение. Изкуство, в което е вложена емоцията от душата на художника. В Деня на художника представяме Ивелина Ханджиева - директор на Художествена галерия, град Добрич.

 
- Честит празник, г-жо Ханджиева! Каква е връзката между картините и живота на твореца?
- Вложеното чувство в картината. Емоция от конкретен сюжет, който е взел от живота. Всеки творец е вселена, която подхожда по различен начин. Може да изобрази звук, слънчево петно, море или стихия. Това е много индивидуален акт. Всички хора сме част от живота – това дава отпечатък върху изкуството.

- Бихте ли разказали за нашите читатели повече за идеята „Работилница за въображение“?
- Това е нашата гордост. Работилницата е предназначена за деца от детските градини и ученици. След известно време ще се радваме да каним и възрастни. Тук всички могат да имат време и място за творчество. С децата се подхожда по различен начин. Целим да се сприятелим с тях, за да ни се доверят. Имаме и лятна работилница. През учебната година работим с преподаватели по история, литература и изобразително изкуство. Стремим се да има по-широк обхват на темите, които се разглеждат. Работихме по проект „Слово и образ“. Той е свързан с писатели, които рисуват. Децата се запознават както с писателите, така и с творчеството им като художници. Например - Йордан Радичков, Ивайло Петров и други. Надявам се да продължим с проекти от световната литература. Имаме много идеи. Интересът също е голям. Имаме малка преса за графика, където отпечатваме различни неща.
Преди много години бях на изложба на Лудвик. Забелязах, че в неделните дни имаше кутии с парцали, катастрони и цветни хартии. Деца и родители винаги изработваха по нещо. Няма да забравя как една японка беше с бебето си. То пълзеше и не знаеше къде се намира. Това е идеята – децата от малки да влизат в музеите. Нослетата им да подишат този въздух, за да могат след време сами да пожелаят да влязат.  Да култивират в себе си интерес към изкуството. Това ме впечатли много. Радвам се, че имах възпожност да направим „Работилница за въображение“. Така малките деца могат да се докоснат до изкуството. Сградата ни отвън изглежда тежка и репрезентативна. Това действа респектиращо за малките деца. За щастие, успяваме да им покажем, че вътре не е страшно. Те се чувстват много добре тук. Идват с удоволствие и искат отново да дойдат. Това дава приятен отпечатък в съзннието им.
Много е хубаво, че тук срещаме разбиране от преподаватели и дирекори на училищата. Работилницата е направена с подкрепата на фондация „Америка за България“ . Тази година получихме награда от фондацията. Тя се казва „В музея сме“. Имаше и финансово възнаграждение. Това беше национален конкурс и ние го спечелихме.

- Смятате ли да разработвате други проекти занапред?
- Постоянно работим по различни проекти. Когато започне новата година, ще търсим възможности за финансиране. Следим кога и какви шансове има. Тази година спечелихме проект, финансиран от Министерството на културата. Не е свързан с творческата част, а с битовата поддръжка. Става дума за подмяна на осветлението. Скоро предстои да се реализира. Винаги търсим проекти, където да кандидатстваме.

- Колко често се посещава галерията от хората?
- Водим статистика и се вижда, че има посещаемост. Винаги ми се е искало да има още и още. Това би станало много трудно. Все пак, не сме световен музей. Хубавото е, че има една постоянна публика от ценители. Затова работим и с децата по проекта „Работилница за въображение“. Покрай тях каним и техните родители. Лошото е, че не идват чужденци. Това е проблем на целия град. От години се търси разрешаване. Имахме сключени договори с Албена. Няколко пъти седмично туристи идваха в галерията. По мой наблюдения голяма част от тях нямаха интерес. Това отдавна вече не се практикува. Пътищата не са добри. Това също е фактор. Трябва да има удобство, за да идват туристи от Албена до тук.

- А какво бихте пожелали на своите колеги в Деня на българския художник?

- В Деня на художника пожелавам на колегите да са здрави, устойчиви, вдъхновени, да работят и радват публиката.

Разговаря Златина СТЕФАНОВА

 


Сходни връзки

3 НОЕМВРИ – ДЕН НА БЪЛГАРСКИЯ ХУДОЖНИК: „ВСЕКИ ТВОРЕЦ Е ВСЕЛЕНА…“ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди