изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:05 EEST
ОТКРИТА СРЕЩА НА КМЕТСКИЯ ЕКИП И ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ НА ДОБРИЧ С ГРАЖДАНИ    
Новини

На 9 ноември във фоайето на Органовата зала в Добрич бе проведена открита среща, на която кметският екип начело с кмета на Добрич Йордан Йорданов и председателя на Общинския съвет Ивелин Пейчев представиха постигнатото през последните две години и отговориха на въпроси на граждани. Присъстващите на срещата можеха да се почерпят с чаша вино и шоколадови бонбони. Бяха раздадени информационни брошури с изброени всички улици и отсечки, попадащи в ремонтите по водния цикъл. По достъпен начин това ще може да се види и на сайта на общината.




В по-долните редове може да видите част от зададените въпроси от гражданите, заедно с получените отговори.

- Д-р Баева, интересува ме кога ще има квалифицирани лекари в детските градини? Медицинска сестра е едно, а лекар – друго.
- В градините няма как да има лекари. Медицинските сестри са достатъчни.

- Г-н Коларов, защо след  „Добрич мези“ мазните петна стояха дълго време на площада?
- Мазни петна в парка няма. Нямаше и след първото „Добрич мези“. Те се чистят много лесно.

- Г-н Коларов, защо скейт парка не се поддържа?
- Тези неща се поддържат, когато имаме готови пари, които да разпределяме по някакъв начин. Следваме всички гаранционни условия, които са записани в договора. Когато искаме нещо конкретно, фирмата го изпълнява.

- Г-н Йорданов, в предизборната си кампания обещавахте, че футболният отбор „Добруджа“ ще влезе в А група. Такова нещо не се случи. Това е неистина.
- Когато тръгнахме да правим проекта, се появи финансовата корекция от 4,5 милиона. Не можем да си позволим да увеличим бюджета за спорта. Ако той нарасне, ще се постигнат резултати.  Един футболен отбор изисква добър и стойностен бюджет. Не бягам от обещанието си, а дори го затвърждавам. Вече сме намерили спонсори, които сега ще влязат във футболния отбор. Така ще се получи нужната симбиоза между бизнес и футболен отбор, за да се отиде по-нагоре.

- Г-н Йорданов, в квартал „Иглика“ има 5 големи блока. Проблем е, че нямаме транспорт. Детската площадка трябва да се възобнови. На 11 септември бяхме отправили молба за посещение от Вас. Това така и не се осъществи. Трябва да посетите квартала ни.
- Трябва да кажа, че за първи път чувам за официалната покана, която сте отправили. Ако наистина е имало подобна молба, щях да присъствам. Наистина за пръв път чувам, че е имало подобна покана. Предварително ще се свържем с Вас и ще дойда. Хубаво е да има повече присъстващи, които знаят какво, къде и как. Нужно е хората да имат представа какво искат. Случвало се е съседи от един блок да не могат да се разберат. Единият казва площадката да е тук, а другият да е там. Така в никакъв случай не може да се постигне консенсус.

- Г-н Йорданов, смятате ли за минус това, че кметът на нашия град не е от управляващата партия?
- Може би е плюс, защото се стремим да сме различни и да вкарваме нов модел. Аз и моят екип искаме да имаме свободата да правим нещата не само информативно, но и да има реален резултат. Тук е моментът да кажа, че в следващия бюджет ще заложим най-много средства за пътища и тротоари. Има неотложни ремонти, както се изразяват някои архитекти и експерти. Но те не са толкова наложителни, че да не могат да изчакат до 2019 година. Всички приходи от местни дейности, допълнителни приходи ще бъдат заделени в параграф – пътища, тротоари, работа с местните общности. Надяваме се, че ще постигнем бюджет малко над 2 млн. лв за пътища и тротоари. Има много дупки, 90% от тях са на ВиК, затова ни е толкова лоша пътната мрежа. Тази седмица ще се проведе среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството. Там се надяваме да поставим въпроса за блок „Добрич“, за ВиК -  Добрич и неговото състояние.

- Г-жо Димова, в какво финансово състояние заварихте общината?
- Този въпрос е много обширен. Така или иначе е приключвала всяка финансова година с отчет за изпълнението на бюджета. Общината имаше поети дългове, които и сега продължава да обслужва. Изскочиха разходи, които не сме очаквали и виждали. Трябваше да ги погасим финансово. Ако очаквате да кажа, че състоянието е било плачевно – не мога да кажа. Беше си една община, която функционира съобразно трудната обстановка в страната.

***
На срещата се повдигна и въпросът за счупените плочки по центъра. Община Добрич е заплашена от финансова корекция в размер на около 100 000 лева по проекта за реконструкцията на центъра на града. На 9 ноември в общината е получено писмо от Министерство на регионалното развитие и благоустройството с констатации от Управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие“. С писмото МРРБ съобщава на общината, че в Управляващия орган е регистриран сигнал за нередност и са констатирани недостатъци по изпълнението на обекта. Управляващият орган счита, че тези недостатъци поставят под съмнение, както качеството на извършените строително-ремонтни дейности, така и ефикасността на направената инвестиция. Предлага се налагане на финансова корекция – 2% от разходите по проекта (100 000 лева).

Златина СТЕФАНОВА

 

 


Сходни връзки

ОТКРИТА СРЕЩА НА КМЕТСКИЯ ЕКИП И ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ НА ДОБРИЧ С ГРАЖДАНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди