изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:41 EEST
„МУЗИКОТЕРАПИЯ ЗА ДОБРИ ДЕЦА“ – ТЕАТЪР, ТВОРЧЕСТВО И ЛЮБОВ    
Култура В рамките на инициативата „Музикотерапия за добри деца” вече втора година екипът на ИМКА Добрич развива творческите умения на деца от ОУ „Христо Ботев”, тяхната музикална и слухова памет, концентрация, усет за красивото и доброто. Миналата седмица за пореден път екипът на ИМКА се срещна с децата от втори а клас, като основна тема на заниманията беше понятието „ритъм“.

Децата се запознаха с редица размери, с отделни жанрове в музиката и всичко отново беше поднесено с много смях и игра. Както е известно, музиката и изкуствата въобще имат благотворно влияние върху човека, защото помагат за развитие на неговата чувствителност, интелект, въображение и духовност. Нещо повече, те могат да имат дори лечебна сила. Всеизвестен факт е, че децата с развити умения по музика и изкуства, имат добри резултати в училище и по точните науки. Екипът на ИМКА вярва, че този подход, а именно музикотерапията по метода „Шулверк“, досегът до музикални инструменти, до изпълнителско, театрално и изобразително изкуство, прави децата по-добри и по-умни.



В заниманията по ритъм 23 деца от втори „а“ клас пяха любими свои песни, учиха се да дирижират и рецитираха стихове за есента. С ръце те отмерваха ритъма, показваха как клоните на дърветата се полюшват от есенния ветрец в ритъма на песента „Вятърко листи пилей“. Най-голяма радост винаги им носи досега до музикалните инструменти, които екипът беше донесъл – китара, бонгоси, маракаси, електрически пиана, флейти. Те си акомпанираха на тях, изпробваха своята постановка на по-сложните музикални инструменти, споделиха за започнали курсове по пиано и китара и не пропуснаха да аплодират малката, но надарена своя съученичка балерина, която им изтанцува фрагмент от „Карнавал на животните“. Децата отмериха ритъма на марш, валс и ръченица на осигурените музикални инструменти от ИМКА. Най-забавно се оказа, когато една част от децата отмерваха ритъма на ръченица на бонгоси и маракаси, а другите танцуваха, като ту забързваха, ту забавяха темпото. После си размениха ролите.
Всички споделиха и своите мечти. Децата казаха какви искат да станат, когато пораснат и кои модели от обществото вземат като свой идол за поведение.
По време на заниманието децата свириха на инструменти, пяха любими песни, като отмерваха ритъма като истинските диригенти, играха си на „Познай кой е този музикален инструмент“ и отгатваха различни музикални гатанки.
Тъй като проектът върви към своя край, всички деца получиха сертификати за участие и с радост споделиха какво ги е развълнувало най-много по време на работата в ателиетата и какво им е харесало най-много. Отговорите най-често бяха „всичко“ и винаги с много надежда „Музикотерапия за добри деца“ да продължи и занапред. Тяхната класна ръководителка Мария Даскалова не пропусна да благодари на екипа на ИМКА Добрич за усърдния труд, многото разнообразни материали и занимания, драматизации, за незабравимия досег до музикални инструменти и класика за деца, до които учениците й едва ли биха се докоснали, ако не са станали част от „Музикотерапия за добри деца“. Децата и тяхната учителка оприличават едно ателие на своеобразен рожден ден, в който има много забавления, много материали, музикални инструменти и музика, театър, творчество и любов.
Кита БОНЧЕВА
координатор на проекта

 


Сходни връзки

„МУЗИКОТЕРАПИЯ ЗА ДОБРИ ДЕЦА“ – ТЕАТЪР, ТВОРЧЕСТВО И ЛЮБОВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди