изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:07 EEST
ПОСЕТИТЕЛИТЕ НА УБГ БАЛЧИК ВЕЧЕ МОГАТ ДА СЕ РАДВАТ НА МАЛКИТЕ ОРАНЖЕВИ СЛЪНЦА ПО КЛОНИТЕ НА РАЙСКАТА ЯБЪЛКА    
Туризъм Посетителите на УБГ Балчик вече могат да се радват на греещите малки оранжеви слънца по клоните на екзотичната райска ябълка. Това са яркооранжевите плодове на широколистното листопадно дърво от сем. Абаносови (Ebenaceae), достигащо до 8 – 10 м височина. Въпреки че е субтропичен вид, това дърво се отличава с голяма студоустойчивост (в култура може да издържи температури до – 200С). Естествено разпространено е в Индия, Китай, Корея и Япония, където от дълбока древност са познавали и прилагали лечебните свойства на плодовете му.

Плодовете на райската ябълка са богати на витамин А, B, С, P, K, E, както и на калий, желязо, фосфор, калций и магнезий; съдържат каротини, танини, пектин и голямо количество йод. В народната медицина плодовете намират приложение при лечение на анемия, нарушена функция на храносмилателната система, при проблеми с щитовидната жлеза, както и при сезонни неразположения на организма (грип, настинка и др.), с цел повишаване на съпротивителните сили.
Ценните свойства на райската ябълка при лечението на сърдечно-съдови заболявания са отдавна доказани и чрез научни опити. В момента вниманието на учените е насочено към доказване и на противораковите свойства на този плод, а също и на ефективността от използването му с цел облекчаване на състоянието на хората, страдащи от захарен диабет.
Този растителен вид има също така отлични декоративни качества – цветове с божествен аромат в края на пролетта и ефектни яркооранжеви плодове през есента, които остават по клоните на дърветата дълго след като опадат листата.
Красивите плодове по високите клони на райската ябълка може да се видят в Гетсиманска градина в УБГ Балчик през следващите няколко месеца.


 


Сходни връзки

ПОСЕТИТЕЛИТЕ НА УБГ БАЛЧИК ВЕЧЕ МОГАТ ДА СЕ РАДВАТ НА МАЛКИТЕ ОРАНЖЕВИ СЛЪНЦА ПО КЛОНИТЕ НА РАЙСКАТА ЯБЪЛКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 3.04 секунди