изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-08 @ 23:57 EEST
ГИДТИ ПИКАЙ!    
Общество Пети декември 2017, около 11.30 часа. Пътят ми често минава покрай професионална гимназия по туризъм ”П.К. Яворов” в центъра на Добрич и откъм единствения му вход. Наближавайки училището, както винаги до сега видях група ученици до самия вход и срещу закусвалнята насреща. Едно възпълничко момче, години около 16-17, бе седнало на нещо и смучеше цигара.

Около него още три прави ученички, едната облегната на самата стена и под прозореца. Боли ме като гледам тази реалност, яд ме хваща, под носа на учители и директори! На връщане след малко не се стърпях. Усмихнах се и рекох, обхождайки ги с поглед:
         - Днес не е модерно,  деца, да се пуши. Дори не е и бабаитлък под прозорците на класните стаи да го вършите. Чели ли сте например Йовков, Вазов, Дамянов? А само да знаете колко е вредно! Бях студент първи курс, когато по съдебна медицина професорът, извършвайки дисекция на труп, /показах нагледно с ръка какво значи/, прокара палец върху белите дробове на мъртвия и рече: ”Виждате ли, колеги, какво значи да си пушач?” И ние видяхме с очи лепкава гадост по пръстите му.
          Едното от момичетата ме гледаше с интерес, другото със залепени грамадни мигли по веждите издаваше отвращение и погнуса с физиономията си. Тръгнах си. Не след дълго чух зад гърба си:
         - Гидти пикай, гял менди! Иди се изпикай и се върни,  речено по турски или цигански, чат-пат знам някоя и друга дума и израз. Не видях кой го каза.

          Неотдавна бях в училище ”Димитър Талев” в Добрич. Изнесох лекция на тема ”Не на насилието сред младите”. Останах възхитен от всичко - техническо оборудване, хигиена, дисциплина, респект от страна на децата. Още са в главата ми очичките, с които ни гледаха по коридориде на училището и ни казваха плахо-плахо :”Добър ден”.
Та думата ми е. Не психолози да се назначават към училищата, не заплатите на учители и директори да се увеличават, ако ще и с 200 процента, където го има - има! Който го може, може. Стига да иска.
 
С чувство на отговорност за казаното - адвокат Пенчо ИВАНОВ
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди