изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 02:06 EEST
Бернската конвенция ще продължи да следи казусите Кресна и Калиакра    
Екология Наблюдението на развитието на казусите Кресна и Калиакра остава и занапред, а България се задължава да докладва равитието на случаите, заради реален риск от нарушаване на изискванията за опазване на биоразнообразието там. Това е решението от преди ден на членовете на Бернската конвенция - договореност между европейските държави-членки на Съветана Европа за опазване на дивата европейска флора и фауна. За решението съобщават няколко природозащитни организации от коалиция "За да остане природа в България".

В петък приключи срещата на 37-ия Постоянен комитет на конвенцията в Страсбург, която от дълги години следи два случая за нарушения на изискванията на Конвенцията от страна на България – заплахата за биоразнообразието от прокарването на автомагистрала "Струма" през Кресненското дефиле, и изграждането на ветрогенератори в района на Калиакра, заради което страната ни беше осъдена от Съда на европейските общности миналата година, но все още не е изпълнила решението на съда.

Случаят с Калиакра ще продължи да бъде наблюдаван поради неизпълнени препоръки на Бернската конвенция от преди десет години (от 2007 г.). Конвенцията също е решила да осъществи оценка на място и ще изпрати мисия в България още през следващата година, по възможност в периода на зимуване на червеногушата гъска.

Осемчленна правителствената делегация, водена от заместник-министъра на регионалното развитие Малина Крумова и придружена от експерти по биоразнообразието и външни адвокати – консултанти, е уверила че е избран най-подходящият вариант за преминаването на автомагистрала "Струма" в участъка на Кресненското дефиле, и че всички алтернативи са проучени. Въпреки това, членовете на Постоянния комитет не са останали убедени, че уникалното биоразнообразие в дефилето ще бъде защитено и че процедурите по оценка въздействието върху околната среда са били обективни, най-вече заради съществуващото съденото дело срещу решението за одобряване на проекта.

Конвенцията ще продължи да наблюдава случая Кресна и да изисква от страната да докладва, тъй като счита че съществува реален риск от нарушаване на изискванията на Конвенцията за опазване на биоразнообразието.

Коалицията "Да спасим Кресненското дефиле" информира за липсата на обективност и еднакво оценяване на база, на която е взето решението за одобрение на отсечката през Кресненското дефиле, за което всички отговорни национални и международни институции са информирани още през септември 2017 г. по време на процедурата на обществените обсъждания. Въпреки посочените закононарушения, Министърът на околната среда и водите одобри проекта, което бе и причината за обжалването му.В момента одобреният вариант е т. нар. "трасе Г10.5", който предвижда едната посока (София – Кулата) на магистралата да преминава през Кресненското дефиле, а в обратна посока трасето да преминава от изток. Този вариант все още оставя голям трафик в дефилето, а местните хора - без път, в това число и за бързо реагиране при критични ситуации. Ще продължи и унищожаването на вече силно засегнатите популации, предупреждават от сдружението. Според тях, "Трасе Г10.5" изправя пред нови заплахи и развитието на алтернативния туризъм в района на дефилето, което е най-доброто място в България за рафтинг и каякинг.Бернската конвенция е ангажирана с казуса за Кресненския пролом от 2002 г., когато излезе с Препоръка 98 (2002) за изключване на вариант с разширяване на пътя през дефилето, и равностойно проучване на алтернативи извън дефилето. Коалиция "Да спасим Кресненското дефиле" смята, че и в момента алтернативите не са равностойно проучени и преимлив вариант извън дефилето е възможен.
http://www.dnevnik.bg
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди