изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 20:25 EEST
2017 ГОДИНА – ДОБРУДЖА ВЪСТАНА СРЕЩУ ДОБИВА НА ГАЗ    
Новини 2017 ГОДИНА – ДОБРУДЖА ВЪСТАНА СРЕЩУ ДОБИВА НА ГАЗ











ЯНУАРИ – ЗИМАТА СКОВА ДОБРИЧКА ОБЛАСТ В ЛЕДЕНА ПРЕГРЪДКА
Момче проплака първо през 2017-а, кметът Йордан Йорданов го дари със сребърна монета. Стартира мащабният проект за изграждане на водния цикъл в Добрич. Кристияна Енева от Шабла стана „Пожарникар на годината“, петокласничка от Добрич „Най-четящото дете в България“. Декларация против изграждането на центрове за бежанци приеха в Балчик. 9 % безработица в областта отчетоха статистици. Два нови дихателни апарата получи отделението по неонатология в добричката болница. Назначиха още 42-ма полицаи. Добричка област попадна в ледената прегръдка на зимата, над 250 души бяха евакуирани от преспите, обявиха бедствено положение в общините Добричка и Генерал Тошево, удължиха ваканцията в училищата. Морето изхвърли труп на мъж край Тюленово. Почина първият български олимпийски медалист Борис Георгиев Моката - предложиха улица в Добрич да носи името му.

ФЕВРУАРИ – РАЗГОРЯХА СЕ ПРЕДИЗБОРНИ СТРАСТИ
Административният съд в Добрич и Спешното отделение отпразнуваха 10 години от създаването си. 18 кандидатски листи регистрираха в ЦИК за изборите. Лидерът на ГЕРБ Румен Иванов се оттегли от поста и от парламентаризма. ВАС отмени скандалното разрешение американци да дупчат Добруджа за газ.  Установиха огнище на птичи грип в шабленското село Смин. Община Добрич реши да тегли 11 милиона кредит. Албена отчете 17.3 милиона печалба за 2016-а, а НАП - ръст на милионерите земеделци в областта. 70 сигнала за умишлено наранени домашни животни подадоха в общинския приют. Жена от Тервел даде 40 000 лева на измамници, откраднаха кутия за набиране на средства за болен младеж. Прекратиха договора на Костадин Костадинов като директор на музея. Осъдиха 8 иракчани за опит за нелегално преминаване на границата. Дворецът в Балчик получи златен приз за развитие на културния туризъм. Земеделка от Ген. Тошево спечели половин милион от национална лотария.

МАРТ – МИНЬОРИТЕ ОТ ОБРОЧИЩЕ ПОТЪРСИХА ПРАВАТА СИ
Обещаха 15 % ръст на заплатите в туристическия бранш. Правителството обсъди временни мерки за защита района на Калиакра. БСП спечели парламентарните избори в областта с 30.23 % от вота, ГЕРБ остана втори с 23.87. Купуваха гласове с пари в брой, хранителни продукти  и зареждане с гориво - според  прокуратурата, която започна разследване. Започна протест в мината в Оброчище, Мая Манолова отиде при протестиращите миньори. Председателката на читалище „Йордан Йовков“ стана подсъдима. Инж. Димитър Радушев отново оглави „ВиК“. Бедните в Добричка област имат 5.4 пъти по-нисък доход от богатите – казаха от статистиката. Добруджанските фермери обявиха, че се готвят за ефективни протести заради забавени субсидии. Кметът на Добрич разпореди да се направи карта на „разкопките“ по улиците на града. Успешно стартира електронният прием в детските градини. Почти 13000 лева събра на благотворителен търг СУ „Св. Кл. Охридски“.

АПРИЛ – СТАНА ЯСНО КОЙ ЩЕ НИ ПРЕДСТАВЛЯВА В ПАРЛАМЕНТА
Фондация започна изграждането на оранжерия за работа на хора с интелектуални затруднения. Три първи места спечели ЕГ „Гео Милев“ в национално IT състезание, десетокласничка от същото училище стана първа на национална олимпиада по немски език, а четвъртокласник от СУ „Димитър Талев“ - сребърен медалист от  състезание по английски. Едва 656 ученици се подготвяха за кандидатстване след седми клас – в бора за 910 места. Фирмата-изпълнител започна подмяна на изпочупените плочки на центъра, а 14 от плажовете в областта се оказаха без стопани. Обновиха храм „Свето Успение Богородично“ в Добрич, в Тервел възстановиха неработеща от 25 години чешма. Парадът на лалетата в Двореца събра хиляди посетители, докато пчелари протестираха срещу използването на опасни препарати. 23-ма миньори обявиха гладна стачка под земята, след 60 часа омбудсманът Мая Манолова успя да ги изведе, а протестът бе прекратен. Станаха ясни имената на депутатите от Добрички регион в 44-ото Народно събрание.

МАЙ – НАЙ-ДОБРИТЕ ПОЛУЧИХА НАГРАДИ У НАС И В ЧУЖБИНА
Стана ясно, че „Жилфонд-инвест“ вече няма да стопанисва общинските апартаменти, а общинските съветници си вдигнаха заплатите. Добрич получи приза „Най-зелен град на България“, докато 80-годишния д-р Васил Куртев приключи околосветското си пътешествие със собственоръчно направената си  яхта. Клубът по спортни танци „Алексия“ отново покори жури и публика на Световното първенство в Хърватска и спечели 6 медала. В Бранище се изви най-голямото добруджанско хоро. А певица от Казахстан спечели Гран При от конкурса за поп-рок пеене „Сарандев“. Майки на деца с увреждания протестираха с настояване за промяна на цялостната политика за хората с увреждания в България. В Албена се проведе вторият национален дрон-фест – с единствени по рода си състезания в света. Директорката на детска ясла „Пролет“  Кина Драгнева бе отличена за приноса си за ясленото дело у нас. Стотици деца рецитираха стихове за Родината в първия рецитал-конкурс „За да я има България“.

ЮНИ -  ЗАКРИХА ГИМНАЗИАЛНИ ПАРАЛЕЛКИ, НАЗНАЧИХА НОВ ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ
300 000 лева отпуснаха от ПУДООС за водопровод в Стожер, а статистиката отчете, че рентите в областта са двойно по-високи от средните за страната. Закриха 8 паралелки в гимназиите в областта, закриха и Урологичното отделение в болницата. Хобисклуб отпразнува 17 години от създаването си, а „Дебрене“ отново събра 2300 изпълнители на празника на Община Добричка. Направиха първи копки на пътя Добрич-Варна и на нов завод на „Неопърл България“. Докато турска компания отличи създателите на два сорта пшеница на ДЗИ Ген. Тошево, прокуратурата започна разследване за престъпления в мината в Оброчище, а Добрич се побратими с руския Нижни Новгород. Порой заля села в Генерал Тошевско. Кранево имаше тридневен купон на цацата. Откриха труп на удавник в яхтеното пристанище в Балчик. Започна строителството на църква в село Нова Камена. Син флаг получиха плажовете на Албена и Бялата лагуна. Председателят на младежката организация на ВМРО в Добрич Красимир Кирилов стана областен управител.

ЮЛИ – НАПРАВИХА ПАРЛАМЕНТАРНИ РОКАДИ И ПЪРВА КОПКА НА ВОДНИЯ ЦИКЪЛ
Главният прокурор поиска имунитета на Живко Мартинов, който напусна парламента след скандал. Даниела Димитрова положи клетва в Народното събрание. Откриха тържествено паметника на ген. Иван Колев, след дълги години опити героят да получи заслужено признание. По-добри условия на труд и по-високи заплати поискаха полицаи на протест, девет нови патрулки получи областната дирекция на МВР. Статистиката отчете, че добруджанци са с едни от най-ниските средни доходи в страната. Избраха Христо Павлов за председател на ОбС – Ген. Тошево. В Албена направиха грандиозен шахматен мач под небето с участието на Веселин Топалов и братя Пулеви и пуснаха в експлоатация ескалатори за по-бърз и екологичен достъп до плажа. Международно военно учение в Шабла получи висока оценка от президент и министри. Направиха първа копка на водния цикъл в Добрич. Започна жътвата на лавандула, а виетнамски бизнесмени потърсиха партньорство в Добруджа. Най-новият хотелски комплекс в Албена „Парадайс блу“ влезе в експлоатация.

АВГУСТ – ДОБРИЧКИ ДЕЦА СПЕЧЕЛИХА В ШАХМАТА И МАТЕМАТИКАТА

Над 70 фолклорни състава пяха и танцуваха на събора „Богородица“ в община Генерал Тошево. 100 милиона ръст на приходите от туризъм по Черноморието отчете НАП. Спасиха бедстващи румънци на яхта край Каварна, а морето завря от сафрид, докосваха го с ръка. Започна рехабилитацията на пътя Добрич - Кардам. Млади добрички математици се завърнаха с медали от Малайзия, пребориха се с 1300 конкуренти от цял свят. Момчил Петков отново триумфира в европейския шампионат по шахмат. Отново смениха управителя на ВиК – шеф на дружеството стана Тодор Гикински. Жътвата завърши с произведени 725 000 тона пшеница, а реколтата от слънчоглед обеща да надмине 300 кг на декар. Подписаха договор за общинска полиция в Добрич. Докато крайморските общини въставаха заради защитена зона „Калиакра“, аквапарк „Аквамания“ влезе в топ 25 на най-добрите водни атракции в Европа. Появи се нова заплаха за добив на шистов газ в Добруджа.

СЕПТЕМВРИ – НЕ ИЗБРАХА ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ДОБРИЧ
1409 първолаци прекрачиха училищния праг в областта, тризнаци посрещнаха в първи клас в СУ „П.Р.Славейков“, а учители от СУ „Св. Кл. Охридски“ чакаха децата в народни носии в първия учебен ден.  Обновиха базата за приготвяне на храната на 500 клиенти на социални услуги. Михаил Стоев и Веселин Бончев станаха първите носители на Почетния знак на Добрич, но Почетен гражданин не беше избран. Паметна плоча на загиналите в четири войни откриха в Славеево, а в Козлодуйци – Мемориал на загиналите за свободата на Добруджа. Сляха детски градини и ясли. Тиква с тегло 49 килограма стана атракция на празника на плодородието в Шабла. Осъдиха 18 иракчани за нелегално преминаване на границата и засякоха над 200 мигранти край Шабла. Кредитор на Евроманган поиска дружеството да бъде обявено в несъстоятелност. Фермерски пазар отвори врати в „Стария Добрич“. Най-голямата крипта за свети мощи по българските земи откриха на крепостта „Залдапа“. 

ОКТОМВРИ – ДОБРУДЖА ЗАПОЧНА ПРОТЕСТИ СРЕЩУ ДОБИВА НА ГАЗ
На митинг против добива на газ добруджанци изнесоха урок по родолюбие в Генерал Тошево. Медицинските сестри в Добрич също протестираха заради ниски заплати. Община Добричка ремонтира пътища и улици за над 1 милион лева. Заради птичи грип унищожиха хиляди птици в Стефаново. Годишната среща на местните власти се проведе в Албена. Образователен център по природни науки и математика отвори врати в СУ „Св. Кл. Охридски“. Десет дни болницата беше без вода. Огнеборци гасиха пожар в подлеза на гара Юг. Нов дълг от 1 280 000 лева иска да поеме Община Добрич. Добричките пътни полицаи станаха трети в страната на конкурс „Пътен полицай на годината“. Областният управител представи в Китай туризма и земеделието на Добрич. Обвиниха кмета на Каварна за роднински назначения. Медика Албена получи приз за най-добър медикъл спа комплекс. Уникален амулет от нефрит откриха на нас Калиакра.

НОЕМВРИ – ДОБРИЧ ОТЛИЧИ СВОИТЕ БУДИТЕЛИ
Учреди се ново читалище „Добрич“ с инициатор и председател Николай Нейчев. Прокуратурата повдигна обвинения на управителя на мината в Оброчище. Нов параклис зарадва хората на село Калина. Община Балчик заплаши да спре да кара боклука си на сметището в Стожер. „Майчина грижа“ отново събра щедростта и добротата на добруджанци за талантливите деца на Добрич, Кубрат и Тервел Пулеви се включиха в благотворителността на дамите. Екип от известни индийски актьори избра „Фламинто гранд“ в Албена за своя база. Започнаха информационни срещи в общините за българското европредседателство. Отечественият съюз в Добрич чества 75-годишнина, председателката му Марина Нейчева получи най-високото отличие. Кметът на Добрич поиска среща с регионалния министър заради ВиК. Добрич отличи своите будители  -  ръководителката на студио „Сарандев“ Елена Карабельова получи индивидуалната награда на общината, а деветокласника Александър Петров - наградата за млад творец.

ДЕКЕМВРИ – РЕФЕРЕНДУМ В ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО ЗАЯВИ КАТЕГОРИЧНАТА ВОЛЯ НА ХОРАТА 
Референдум в Генерал Тошево каза „Не“ на добива на газ в общината. Семейството на „Майчина грижа“ събра своите стипендианти, за да им пожелае щастливи празници. В Добрич Корнелия Нинова говори за огромно напрежение в обществото. Албена получи наградата на Министерството на туризма за уникален шахматен мач, както и награда за цялостен принос към туризма. Община Добрич пое ангажимент да ремонтира тротоари за 600 000 лева. Румънски граничари задържаха деветима сирийци и иранци, минали границата при село Росица. Направиха първа копка за нов водопровод в Стожер. Кметът на Балчик обяви, че ще бъдат инвестирани 1.5 лева в общинската болница. СК „Алексия“ покори и върховете на Гимнастрада-та.  Двореца в Балчик бе обявен за БГ- туристически обект на 2017-а. Дядо Коледа дойде с различни превозни средства в общините на областта – за да пожелае на добруджанци да бъдат добри и да успяват в добрите си начинания и през идната година.
НДТ


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди