изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 08:11 EEST
От Франция: България е като Русия, с мафиотски манталитет    
Коментари „България е една умалена Русия. Цари мафиотски манталитет и никога няма да отговори на изискванията на поставените критерии“. Това пише в анализ на ситуацията в страната, която от днес поема Европредседателството, френското издание „Журнал дьо Диманш“. Това е поредният критичен материал след такива в „Гардиън”, „Ди Цайт” и АФП в последните дни.



"Трябва да се признае, че тази малка страна 10 години след приемането си в ЕС не е отбелязала напредък. През ноември Европейската комисия подчерта в последния си доклад, че нищо не се е променило от януари 2017 г. Борбата срещу корупцията е областта, в която има най-малък напредък през последното десетилетие. При това – въпреки съществуването на Механизма за сътрудничество и проверка", отбелязва днес френският вестник.

И споменава, че през 2016 г. в доклад на Центъра за изследване на демокрацията се казваше, че всеки пети възрастен се е сблъсквал с корупция – плащайки или получавайки рушвет. 

"Има нещо незряло, малко като слаб ученик, който направо може да ви разсмее. Да се приеме антикорупционен закон само няколко дни преди започването на 6-месеченото ротационното председателство на Европейския съюз, е малко прекалено наистина. Каквато и да бъде ефикасността на този закон, след като българското правителство предприе цяла камара от мерки и декрети, създаде и комисия за борба с този бич, корупцията все още стряска Брюксел и класира България сред трите най-корумпирани страни в ЕС", кометира още "Журнал дьо Диманш" и изтъква, че народният глас е безапелационен.

В анализа е цитиран Николай Стайков от фондация „Антикорупционен фонд“, според когото най-страшното е липсата на съдебни преследвания.

„Притеснителен е малкият брой на разрешените случаи. В затвора отиват само малките, дребни риби. Нито един от главните герои от последните години не е зад решетките, дори за един ден“, казва още той.

В навечерието на Новата година има само една шепа хора, която протестира пред правителството - доста по-малко отколкото в съседна Румъния, подчертава изданието. И допълва, че по-малко от 15% от българите вярват в институциите.

"Корупцията е навсякъде. Искаш рушвет – заповядай. За детската градина, за доктора, за полицая или в по-голям мащаб – за да се спечели договор, финансиран от ЕС. Столицата не показва нищо от това и предлага на гостите само една луксозна витрина и приветливи усмивки. Трябва да посетите обаче североизточните квартали, за да срещнете тази повсеместна корупция, която не може да се види с просто око. 10 семейства си разделят богатствата на страната. Някои от тях са си построили чудесни къщи, които се охраняват от бодигардове и камери. Да живееш в „Бояна“ или „Драгалевци“ означава „Аз съм богат“ или „Аз съм корумпиран“, пише още във френския анализ.

Цитиран е и журналистът от в. "Сега" Светослав Терзиев, който коментира, че „корупцията не се измерва“, защото "това е усещане на всеки един българин от доста време насам“

„Заедно с Румъния ние сме единствените държави от ЕС, които сме под наблюдение заради корупцията и организираната престъпност. Независимо от това българското правителство се отнесе много сериозно към председателството. Преди 5 месеца бе създадено Министерство на европейското председателство, което ще изчезне след края му. Журналистът се опитал да разследва това нещо, но напразно. „Почуках на вратите на всички министерства, които са свързани с председателството, за да разбера точната сума. Споменава се цифрата от 70 млн. лв., но никой не можа да ми каже на кого ще бъде разпределена“, допълва Терзиев.

Според „Репортери без граница“ България се срива от 35 място през 2006, което заема с Франция по онова време, на 109 място по свобода на словото от 180 държави през 2017 г. Това е най-лошото място в класацията на страна-членка на ЕС.
dir.bg
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди