изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 06:55 EEST
РИБАРИТЕ ЧАКАТ КВОТИТЕ ЗА КАЛКАН    
Лов и риболовРиболовът по нашето Черноморие в момента е в застой, установи проверка на НДТ. Рибарите в Балчик хващат по малко попчета и карагьоз на мрежи, което е нормално за това време на годината. За въдичарите обаче периодът е сух, тъй като не се лови нищо. Очаква се след 8 януари по Южното Черноморие да излезе цацата.


В Каварна, Шабла и Балчик големите кораби чакат да бъдат обявени квотите за калкан, което обикновено се случва в края на януари. За първа година има с около 30 на сто увеличение на квотите за деликатесната риба.
Уловът на калкан по Добруджанското Черноморие основно заминава за Турция, разкриха местни рибари. Цената, която матрапазите плащат на рибарите, е добра – между 23 – 25 лв. за килограм, а в южната ни съседка килограм от вкусната риба се търгува от 50 до 80 лири, в зависимост от големината на парчетата и количеството. Количеството на калкана в нашето море намалява, но самите рибари твърдят, че правят всичко възможно да опазят редкия вид. Морските вълци отново припомнят, че държавата, в лицето на компетентните органи, не успява да се пребори с бракониерите. По закон може да се лови калкан с дължина минимум 45 см, но има бракониери, които хващат малки екземпляри от по 30 см и вместо да ги пускат обратно във водата, ги продават. Ако в менюто на един ресторант се предлага пържен цял калкан на тиган, значи е бракониерски, отсичат рибарите.
В момента е разрешен уловът на черноморска акула. Според рибарите от Добруджанското Черноморие, това е абсолютен парадокс. По това време на годината пасажите са основно в румънски териториални води. Въпреки сключените спогодби, нито един добруджански рибар не смее да припари към северната ни съседка, помнейки много добре сагата със задържания без основание преди няколко години риболовен кораб на капитан Христо Спасов от Балчик заедно с екипажа и последвалите безконечни съдебни дела. Въпреки намесата на ЕК, Румъния наложи солени глоби на нашия рибар и го осъди 3 години условно. Въпреки рисковете обаче, наши източници потвърдиха, че няколко рибари от Каварна се канят да пробват късмета си, като ще се опитат да ловят акула преди да навлязат в румънски териториални води. НДТ



 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди