изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:39 EEST
ЧУДОВИЩА В ДУНАВ – МОРУНИ-УБИЙЦИ    
Лов и риболов Те са способни да убият всяко същество, което им се изпречи на пътя. Запознати разказват, че има екземпляри, които могат да се определят като истински чудовища и посочват като пример, че тежат около 880 килограма. Някои от рибарите са успели да хванат и риби с дължина близо 480 сантиметра.


Историята помни много смъртни случаи на рибари, които са се опитали да заловят рибата-гигант.
През 1994 групичка рибари отишли на лов в средата на река Дунав. Съвсем неочаквано за тях, лодката им била преобърната от огромна риба и те паднали в студените води на реката. Два дни по-късно единият от групата рибари бил открит на дъното с впити в тялото му куки. Другият рибар пък бил отнесен от течението на реката, а трупът му и до днес не е открит. Не се изключва възможността огромните риби да са изяли тялото му, което според специалисти не им е отнело повече от 1-2 минути време.
Бащата на изчезналия рибар полудял. Той непрестанно ходел по разни гадателки, които не спирали да го лъжат, че синът му е настанен в лечебно заведение в северната ни съседка Румъния.
Хората в района твърдят, че този вид риба е по-опасен дори и от акулите.
Рибарите са единодушни, че ловът на моруна е въпрос на живот и смърт, тъй като ако не успееш да я убиеш, буквално си „плюеш” на късмета.
Моруната е най-голямата есетрова риба и изминава най-дълго разстояние през размножителния си период.
Специалисти посочват, че „нормалните” размери на тази риба по Дунав е дължина около 3-4 метра и тегло 200-300 килограма.
Направена справка сочи, че най-голямата риба от този вид, уловена по Дунав е тежала 882 килограма.
Уловът от река Волга засега държи рекорда. Там през 1924 година извадили моруна-чудовище, тежаща 1228 килограма с 248 килограма хайвер.
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди