изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 04:30 EEST
В ТЕРВЕЛ ЗАПОЧВА ОБНОВЯВАНЕТО НА МУЗЕЯ ЗА 1300-ГОДИШНИНАТА ОТ ПОБЕДАТА НА ХАН ТЕРВЕЛ НАД АРАБСКИЯ ХАЛИФАТ    
Новини В Тервел започва обновяването на общинския музей за предстоящото честване на 1300-годишнината от славната победа на хан Тервел над Арабския халифат. Правителството вече отпусна 550 000 лева за част от дейностите по подготовката на общината като 280 000 лева ще бъдат вложени в музея, а останалите средства - в благоустрояване на площадното пространство около паметника на хан Тервел, съобщават от кметската управа.

Общината вече обяви обществена поръчка за строителните работи в сградата на музея. Предвижда се да бъде направен основен ремонт и хидроизолация на покрива. Енергийната ефективност на обекта ще бъде повишена и с топлоизолация на фасадата и на покривната плоча, ще бъде подменена дограмата. Строителите ще направят основен ремонт и на електрическата и осветителната инсталация.
Общината може да задели до 160 000 лева за този етап от ремонтните работи. Офертите на кандидатите ще бъдат отворени на 7 февруари.
Както НДТ писа, по повод 1300-годишнината  Общинска банка пуска специална лимитирана серия от шест монети, посветени на България, наречена „Символи на българската държавност през вековете“. Монетите ще са с образи на печати на български владетели и са уникални като концепция и ювелирно изпълнение. С тази серия монети банката дава възможност на повече българи да се докоснат до историята и величието на страната ни“, каза Сашо Чакалски, изпълнителен директор и председател на УС на Общинска банка.




Първата монета е с образа на печата на хан Тервел. Печатът на Тервел, изработен от олово през Vlll в., е едно от важните доказателства за съществуването и призванието на независима българска  държава от страна на Византийската империя.  Това го прави толкова значим за българската история. Именно затова образът на този печат е изображението на първата монета от лимитираната колекция на Общинска банка.
Известен е един-единствен оригинал от печата на Тервел и той се съхранява в колекцията на Центъра по „Византинистика Дъмбъртън Оукс“, филиал на Харвард  във Вашингтон (DO 58.106.4932). Експертите на Общинска банка са получили правото да използват това изображение и са го пресъздали с абсолютна точност. Оригиналът е произведен от олово и е заразен с чума по оловото, която го унищожава необратимо. В бъдеще новата монета на Общинската банка ще бъде рядък спомен и доказателство за съществуването на оригинала.
Монетата на Общинска банка с образа на печата на хан Тервел е отсечена от сребро с проба 999/1000-висше качество.  Върху нея е прецизна детайлност, висок релеф и реален 3D образ. Тя е изработена по специална технология на оксидация за постигане на античен финишинг (състарен вид). Емитирана е в нумизматичен тираж от 250 броя за цял свят.
Лимитираната серия монети „Символи на българската държавност през вековете“ представя печатите на знакови български владетели. Първата монета е с образа на печата на хан Тервел-спасителя на Европа, и е единствената монета с реален 3D образ на този печат.  НДТ


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди