изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 06:56 EEST
„ОТ КИНОЦЕНТЪРА ДО МУЗЕЙНАТА ВИТРИНА“    
Култура На 11 януари в Исторически музей - град Генерал Тошево, беше открита мобилната изложба “От киноцентъра до музейната витрина”. Експозицията представя облекла, предмети и фотоси, свързани с българското кино, които днес са част от фонда на Исторически музей – Попово. Автентичните народни облекла и накити са използвани при заснемането на телевизионния сериал „Капитан Петко войвода”.

Народните носии, накити и аксесоари са събирани от селищата в районите на Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Доган Хисар - родното място на Капитан Петко, в Елховско, Ивайловградско и други. Самият Димо Коларов е първият български кинооператор, завършил в чужбина – Чехия. Заснел е 60 филма, сред които са: “Капитан Петко войвода” , “Козият рог”, “Бялата стая”, “Няма нищо по-хубаво от лошото време” и много други.



Колекцията е дарена от Студио за игрални филми „Бояна” на Тракийското дружество в село Светлен, Община Попово. Представени са и вещи и награди на кинооператора, заснел „Капитан Петко войвода” – Димо Коларов, който е роден в град Попово и приживе ги подарява на музея в родния си град. Дарението е направено по повод IV национален фестивал за операторско майсторство“Златното око“, който се провежда в памет на бате Димо – майсторът на черно-бялото изображение.
Изложбата беше открита от зам.-кмета на Община Генерал Тошево Георги Георгиев и Пламен Събев – директор на музея в Попово, и може да бъде разгледана от гражданите и гостите на Генерал Тошево до края на месец февруари.


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди