изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-10-01 @ 23:46 EEST
ОКРЪЖЕН СЪД - ДОБРИЧ ВЪРНА НА ПРОКУРАТУРАТА ДЕЛОТО СРЕЩУ БИВШ ДИРЕКТОР НА ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ „ЗЕМЕДЕЛИЕ“    
Ред и сигурност    Окръжен съд - Добрич прекрати съдебното производство по наказателното дело срещу бившия директор на Областна дирекция „Земеделие“ - Добрич Стилиян Митев и върна делото на прокурора с оглед отстраняване на допуснати съществени процесуални нарушения, както и за отстраняването на явна фактическа грешка. Това стана в открито разпоредително заседание, проведено съгласно последните изменения в Наказателно-процесуалния кодекс.


    До определението се стигна, след като съдът констатира, че  обвинителния акт не отговаря на изискванията на НПК, поради несъответствие между обстоятелствената и диспозитивна част и поради наличие на непълнота и вътрешно противоречие в самия диспозитив.
    Съдебният състав намери, че делото трябва да бъде върнато на прокурора за отстраняване на допуснатите, отстраними съществени нарушения на процесуални правила, довели до ограничаване на правото на защита на обвиняемия. Прокурорът е следвало да развие в дължимата пълнота предявяваната обвинителна теза, както от фактическа, така и от правна страна, тъй като именно обвинителният акт поставя рамките на предмета на доказване в процеса, които са предпоставящи и за осъществяването на правото на защита, коментира съдът.
    Обвинението срещу бившия директор на Областна служба „Земеделие“ е повдигнато от Специализирано звено “Антикорупция“ при Софийска градска прокуратура. Според  обвинителния акт, в периода от 13 ноември 2009 г. до 3 септември 2013 г., в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, подсъдимият не е изпълнил служебните си задължения с цел да набави облага за две търговски дружества - „Митев“ЕООД - Добрич и „Макситур Бряг на изгрева“АД - Варна. В резултат на това негово бездействие е могло да се стигне до замърсяване и увреждане на имот с площ от 14.992 дка, намиращ се в землището на село Кранево, съставляващ част от държавния поземлен фонд, посочва прокуратурата.
    Наказателното производство срещу бившия директор на Областна дирекция „Земеделие“ започна дни преди влизането в сила на промените в НПК, но делото трябваше да продължи по новите правила, тъй като все още не беше даден ход на съдебното следствие.
    Постановеният днес съдебен акт подлежи на обжалване и протестиране в 7-дневен срок пред Апелативен съд - Варна.


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди