изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 04:11 EEST
ИНТЕРВЮТА ПО СРЕДАТА НА МАНДАТА: БРОЯТ НА УСПЕШНО ИЗПЪЛНЕНИТЕ АНГАЖИМЕНТИ Е ПО-ГОЛЯМ ОТ ТОЗИ НА НЕИЗПЪЛНЕНИТЕ    
ИнтервютаПред читателите на новата ни рубрика - инж. Живко ГЕОРГИЕВ – кмет на община Тервел

 

      - Г-н Георгиев, успяхте ли в преполовения мандат да преполовите поставените четиригодишни задачи и поетите към хората на община Тервел ангажименти?

- Най-искреният отговор на този въпрос е „опитахме се и продължаваме да работим“. Предприехме действия по всички поети ангажименти към хората. Успяхме до момента с част от задачите. Някои от обещаните решения вече са факт, за други - работата продължава, а са налице и договорени финансирания по няколко проекта. Истината, обаче е, че нещата се случват бавно. За да не съм празнословен, ще дам пример с Програмата за развитие на селските райони - единствената, на която ние разчитаме, за да получим финансиране за приоритети на общината. Програмният период започна през 2014, а в началото на 2018 г. върви процес на договаряне на проектите от първия прием. Така се получава  повече от четиригодишен период  от момента на подготовката на един проект до изпълнението му. Тези бавни темпове на работа в държавните структури са неподвластни на предприемчивостта и желанието на общините да правят повече за гражданите си. Ние, обаче, не спираме, търсим алтернативи за финансиране , когато няма възможности за един приоритет, се заемаме с друг, макар и с по-малка тежест в програмите ни… Работим и дерзаем, правим всичко, което е по силите ни. Няма място за спиране или намаляване на темпото на работа. Гражданите имат нужда от публичните услуги, които предлагаме и за които в нашите ръце е възможността да бъдат разширени, подобрени и надградени с нови.

- Кои са основните проблеми, с които Ви се налага да се справяте – било ежедневно, било като дългосрочна визия за развитие на поверената Ви община?

- Проблемите в общините са функция на всички аспекти на живота. Ежедневно срещаме човешки, лични проблеми, някои от тях - разтърсващи. Не се свиква с човешката мъка. Ежедневието, особено на нас, хората, които искаме да предизвикаме нещата да се случат, не е рутинно. Ние не работим повтарящи се неща. След като приключим с една инвестиция, програма, дейност, инициатива, започваме друга - винаги различна от предходната. Опитът е тази част от нашия ресурс, който ни позволява по-бързо да се ориентираме и да приоритизираме задачите си по-точно. В общините днес няма готови рецепти, нито държавна опека. Случващото се във всяка община е пропорционално на качествата на управляващия я екип. Опитваме се да не предприемаме рискове по отношение на финансите на общината, но да ги управляваме по начин, по който да достигаме до различни групи от общността - ученици, младежи, възрастни хора, бизнес. С течение на годините се научихме да не пилеем усилия за неща, които нямат пряко отражение върху качеството на живот на хората, а да акцентираме на тези дейности, които могат да дадат смислен за повече граждани резултат - работни места, добра инфраструктура, достъпни услуги, улесняващи ежедневието на хората. Можем много повече, но за да го постигнем, трябва да има възможности за допълнително финансиране, а те са силно ограничени.

- Кое е онова,  което отсега се знае, че няма да успеете да довършите до следващите избори?

- Ако говорим за едно хипотетично идеално положение на всички сфери на общинските дейности - списъкът ще е много дълъг. В случай, че обърнем взор само към времевия хоризонт на настоящия мандат - няма да можем да подобрим в желаната от нас степен образователната инфраструктура в общината, ще оставим неразрешени проблеми и по техническата и благоустройствената инфраструктура в някои населени места.

- А кое е онова, с което ще се гордеете и което потомците ще считат за Ваш принос към  развитието на общината?

- Не мога сам да се оценявам, но се чувствам много удовлетворен от това, че от 2003 година до момента в управлението на общината не настъпи „успокоение“ и темпото беше такова, че броят на успешно изпълнените ангажименти е по-голям от този на неизпълнените. Мисля, че един кметски екип е полезен за общината си до момента, в който се състезава със самия себе си , воден от мисълта, че всяко следващо начинание трябва да добави стойност към вече изпълненото.

- Има ли един общински кмет свободата да инициира собствена „местна доктрина“ за развитие, разбира се - след съгласуване с общността? Или по-кратичко - как стои въпросът с децентрализацията?

- Не стои добре. Нишата за някаква индивидуалност в делата на една община е много тясна. Законодателството няма никакви оттенъци, за всички дейности пътят е един - от общината - до съответната държавна структура. По скоро трябва да се търсят вратички, за да се прилагат изключения, да се инициират законодателни промени, които да трасират пътя към някаква цел. Правили сме и това, не е лесно.

- Помагат ли при възникващи проблеми депутатите от Добричка област?

- Търсили сме и продължаваме да търсим подкрепата на народни представители от всички политически сили. Във всеки случай сме получавали разбиране, често съвместните ни усилия са се увенчавали с успех. Народните представители са посредниците между общините и държавата.

- Бихте ли се изненадали, ако Североизтокът поиска да развее друго знаме, като Северозапада?

- Надявам се, че хората няма да бъдат доведени до това състояние на духа, което да ги кара да се отрекат от родината си. Добруджанецът е трудолюбив и здраво свързан със земя, род, традиции, фолклор. Просто трябва да получи от управниците си реципрочното отношение, както и адекватни и устойчиви решения на проблемите си.

        - Как виждате управляваната от Вас в момента община след 20 или дори 30 години?

             - Надявам се на най-доброто за тервелчани. Общината никога не е била многолюдна и със стратегическо отношение за страната, но пък е населена от здраво стъпили на земята, трудолюбиви хора, с отношение към добруджанския чернозем и с осъзнати ценности. Най-доброто за общината би било, ако след 20-30 години потомците на днешните граждани на общината се познават и следват общи мечти, свързани с Община Тервел.


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди