изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-08 @ 23:12 EEST
ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ В ТЕРВЕЛ - С ГРИЖА ЗА МЛАДОТО ПОКОЛЕНИЕ    
Новини Първа за годината редовна сесия на Общинския съвет на град Тервел

Една от най-значимите общински функции в бюджета на Тервел е образованието, или по-специално онази негова компонента , която е в правомощията на общините – транспорта, детското и ученическото хранене, извънучилищните форми за занимания на децата, материалната база на образователните звена. При училищата държавното финансиране е идентично по размера с това за 2017 г.Това позволява дейността на учебните звена да бъде ресурсно обезпечена до нивата, на които е била и през предходната година.Общата финансова рамка обаче не дава в пълна степен яснота за промените, които ще настъпят в училищните бюджети.Това е така, тъй като всяко училище ще получи бюджет по разработена и утвърдена от общината формула.Тази формула отразява общинската политика в училищното образование и чрез нея се регулират в определена степен дисбалансите в училищните бюджети.Тези дисбаланси произтичат от типовете на сградите, начина на отопление, броя на пътуващите ученици и учители, видовете извънкласни занятия и пр. компоненти на ресурсното обезпечаване на училищното образование. През 2018 г. допълнителни средства към бюджета си получават обединеното училище в с. Коларци и защитеното училище в с. Нова Камена. Двете училища са едновременно с това и средищни. Статута си на обединено и защитено училище те дължат на решението на общинското ръководство от началото на 2017 г. да преструктурира мрежата от учебни и детски заведения, като преструктурира част от звената и осигури възможност за качествено професионално образование, респективно по-добри шансове за реализация на пазара на труда за учениците в част от по-отдалечените села. През 2018 година ще бъде субсидирано ученическото столово хранене за всички ученици в основните училища и в средното училище в гр. Тервел. Субсидията, която общината осигурява от местните си приходи, е в размер на 50 стотинки за храноден в ученически стол.Този финансов инструмент, който беше разработен и приложен в началото на 2017 г.,  също облекчава дейността на училищата.
При детските градини средствата за издръжка по стандарт през 2018 г. са увеличени с около 10 %. Това ще позволи да се изплащат регулярно заплатите на заетите в дейността. Средствата за издръжка на детските градини са осигурени за сметка на местните приходи на общината и с тях ще се разплащат основни пера – храни, горива, материали за работа, текущи ремонти.
Центърът за подкрепа на личностно развитие има държавна издръжка с 10 % по-висока от миналогодишната. Тази година обаче общината отделя повече средства за издръжка от собствения си бюджет за извънучилищните дейности на децата. Разчетите са направени на база плановете за работа на клубовете и школите. Отчетени са необходимости от нови сценични костюми и реквизити, както и пътувания за изяви на младите таланти.
Детската ясла има държавно финаниране с 10 % по-високо от миналогодишното. Средствата са за заплатите на персонала. Издръжката на заведението е изцяло от местните приходи на общината и е на нивата на миналогодишните разходи.
За медицинските кабинети също има незначително увеличение на държавната издръжка – малко под 10 %. Общината дофинансира бюджета на тази дейност с допълнителни средства, които представляват 30 % от общия бюджет на ученическото и детското общинско здравеопазване.
Едно интересно предложение е това, което има съгласието на общинския съвет за изместване на трасето на обходния път на гр. Тервел в посока към град Силистра. Става дума за Републиканският път III 207 Ветрино – Кочмар – Тервел – Честименско – Алфатар. В момента всички превозни средства, движещи се по направленията Алфатар – Силистра, Ветрино – Шумен – София и към Добрич - Варна преминават през град Тервел .Трасето пресича промишлената зона в края на Тервел (посока Добрич), преминава през жилищния квартал “Изгрев и през жилищната зона на ул. “Тича“ извежда до края на гр. Тервел, където се свързва с пътя за Силистра. През последните години основен проблем представляват тежкотоварните автомобили. Допълнително, не са редки случаите, в които те нощуват върху тротоар на ул.“Тича“, срещу заведение в ЖК “Изгрев“. В квартала има детска градина, търговски обекти, заведения за хранене, многофамилни панелни жилищни сгради.Там е и професионалната гимназия, както и градският парк. Всички тези обекти генерират движение на пешеходци, сред тях и много деца. Множеството преминаващи и нощуващи в квартала тежкотоварни автомобили крият риск за хорат.
Целта на общинското ръководство е да се създаде ново трасе за обход на гр. Тервел, като първият му участък е общински път DOB3201. Този път има дължина от 1750 м и свързва път III 207 с общинския път Тервел-Полк. Савово. Пътят за с. Полк. Савово бе основно ремонтиран през предходния планов период със средства по ПРСР, а пътят DOB3201 е в добро състояние. Необходими са малко по обем средства, за да бъде ремонтиран. След първия участък от 1750 м следва преминаване отново по общински път (Тервел-Полк. Савово с дължина на участъка 1450 м) и при неговия край, който е при връзката му с улица „Тича“, обходният път се влива отново в път III 207 и продължава по досегашното си трасе, за да стигне до кръговото кръстовище на пътя за гр. Силистра. Основната инвестиция, която общината трябва да направи, е в преустройване на кръстовището, което следва да осигури връзката на новия обходен път с пътя III 207. То се намира в края на ул.“Тича“, в района на бивш завод „Хан Тервел“. Общината вече подготви два варианта на идейна разработка за преустройването на това кръстовище. В съседство на пътя се намират два празни общински терена, което позволява преустройството на кръстовището да стане без засягане на частни имоти. Изборът на вариант за проектиране ще бъде направен след съгласуване с компетентните органи. След изготвянето на техническия проект, Общината ще търси източници на финансиране, за да реализира тази важна за безопасността на гражданите на Тервел инвестиция. Според новото предложение, обходът ще е с 950 м. по-дълъг от сега установения.
МИГ Тервел-Крушари е първата местна инициативна група в страната, която вече обяви прием на проекти чрез информационната система ИСУН. От 12 февруари до 15 март тази година ще бъдат приемани проекти за общинска инфраструктура. От 15 март ще стартира прием на проекти по мярка 4.2 за инвестиции в преработка и маркетинг на земеделски продукти, а от 1 юни – по мярка 4.1. за инвестиции в земеделски стопанства. От 10 септември ще се приемат проекти по мярка 19.7.6. - подкрепа за културното и природното наследство. За приема по последната мярка (6.4 Инвестиции в неземеделски дейности) все още няма приета Наредба за прилагането й.
Община Тервел подготви множество проекти за кандидатстване в МИГ, но за част от тях вече бе осигурено финансиране от други източници, тъй като проектите трябва да се реализират през тази година и не бе възможно да се изчаква Министерство на земеделието да стартира работата на МИГ през новия програмен период.
От началото на учебна 2017/2018 година в Община Тервел работи обединено училище в с.Коларци. Всички деца, които завършиха седми клас в с. Коларци, продължават образованието си до десети клас в селото.Така те ще имат възможността да придобият първа степен на средно образование, без да напускат училището си и ще имат специалност. В случая тя е в сферата на кулинарното производство. Практикуването е организирано в кухнята на центъра за социални услуги в селото. Опитът общината да предлага професионално образование в малките училища извън общинския център се оказва успешен .Сега е внесено предложение за преобразуване на основното училище в с. Орляк в обединено. Учениците в с. Орляк са от ромски произход. Съществен проблем е липсата на специалност и степен на образование, което прави децата от тази общност неконкурентноспособни на пазара на труда. Предлагането на степен на средно образование и специалност в населеното място, където учениците живеят е метод за преодоляване на този проблем.



 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди