изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 13:47 EEST
ИНСПЕКЦИЯТА ПО ТРУДА ОТЧЕТЕ ШИРОКОМАЩАБНА РАБОТА ПРЕЗ 2017 ГОДИНА    
ИкономикаПрез 2017 г. екипът на Дирекция „Инспекция по труда” със седалище Добрич работи за изпълнение на  плана на Дирекцията за 2017 г., както и за решаване на постъпилите жалби, сигнали и други непланови дейности, в т.ч. проверки на строителни обекти в населените места и по черноморското крайбрежие, на обекти на земеделски производители и на други обекти. Целта на инспекционната дейност през 2017 г., както и през предходните години, е да се установи доколко работодателите изпълняват задължения си, произтичащи от действащото законодателство и добрата практика.


През  2017 г. Дирекция „Инспекция по труда” със седалище Добрич извърши 1229 проверки предимно в предприятия от икономически дейности, свързани с търговия, ресторанти, селско стопанство, строителство на сгради, растениевъдство, животновъдство, хотели, сухопътен транспорт, производство на облекло, търговия на едро, образование, охранителни дейности. Съответно най-голям брой проверени предприятия са от тези икономически дейности.
По постъпили жалби срещу некоректни работодатели са извършени 164 проверки.
При проверките са установени общо 4956 нарушения, от които по спазване изискванията за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд в предприятията са 2237 броя, по закрилата на трудовите права на работниците и служителите, уредени в Кодекса на труда - 2681 броя, и 38 по насърчаване на заетостта и трудовата миграция.
За отстраняване на констатираните нарушения са предприети принудителни административни мерки. Във връзка с констатираните нарушения са съставени 431 акта за установяване на административни нарушения.
          По отношение на обхвата на различните икономически дейности е налице запазване на тенденцията за обхващане на възможно най-широк кръг от предприятия от различни икономически дейности.
         Дирекция „Инспекция по труда“ със седалище Добрич извърши множество проверки на изграждащите се строителни обекти, за които има информация, получена както от  уведомления от възложителите или строителите, така и по друг начин.
         Инспекцията по труда стриктно контролира и законосъобразното наемане на работа и условията на труд на непълнолетните лица. За  2017 г. в ДИТ в Добрич са дадени 578 разрешения/откази за работа на непълнолетни лица. За сравнение за същия период на 2016 г. дадените разрешения са били 466 броя.
         Контролът по спазване на трудовото законодателство в дейност „Растениевъдство“ бе  приоритет за дирекцията, тъй като тя е рискова по отношение на възникването на трудовите правоотношения и по осигуряването на безопасност и здраве при работа.
         С промените в Кодекса на труда, които са в сила от 17.07.2015 г., се създаде нов регламент за трудов договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа за един ден. В тази връзка и с оглед налагането на практиката за използване на този вид договори през 2017 г. са извършени множество проверки на земеделски производители. Вследствие на засилените проверки на земеделските производители през този период са заверени 12 957 образци на еднодневни трудови договори на 77 регистрирани земеделски стопани от област Добрич, при 9 256 образци на 64 стопани за цялата 2016 г. Заверените трудови договори са за обработка на насаждения и прибиране на реколта от плодове и зеленчуци и на лавандула.
ДИТ напомня, че от 01.01.2018 г. не се подават уведомления за неподаване на годишна декларация по чл. 15 от Закона за здравословни и безопасни условията на труд, когато няма промени в подлежащите на деклариране обстоятелства. Това задължение отпадна със законодателни промени, обнародвани в бр. 97 на Държавен вестник от 05.12.2017 г., като част от изпълнението на програмата на правителството за намаляване на административната тежест за бизнеса и гражданите.
Остава задължението да бъдат подавани декларации от новосъздадени предприятия, както и от предприятия, при които към 31 декември на предходната година има промяна в обстоятелствата, подлежащи на деклариране. Декларациите се подават в териториалната дирекция "Инспекция по труда" по адреса на регистрация на предприятието до 30 април.

Дирекция „Инспекция по труда“ - Добрич
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди