изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 20:36 EEST
МАЛКИЯ ТАМБУРИСТ    
Култура Добричкото момче „Ачо” – така наричат Ахмет Халил. Роден на 03.06.1949 год. Завършва основно образование в с. Жигларци, общ. Тервел. Дълги години работи в завод „Маяк” , гр. Добрич, като запойчик на радиатори. По това време е бил Минчо Дамянов, като отговорник по културно-масова работа в завода. Ръководел е оркестър за народна музика. Ахмет е бил един от музикантите с неговата любима тамбура. Той е участвувал в много концерти в града и областта.


             От 1970 год. е бил в оркестъра на Стоян Иванов-акордионист и прави ремонт на акордиони. Дълги години свирят в ресторант - механа Шабла. С тях е участвала народната певица Стоянка Узунова, сега покойница.
             Оркестърът продължава в други заводи да свири. Също в ресторанти : „Меча дупка”, „Лозарска среща” и ханчето по пътя за Карапелит.
          Ахмет е свирил на десетки свадби по села и градове.Също е свирел към Дирек-ция „Бюро естрада” гр. Варна.
           Но сега той ходи по улиците на гр.Добрич, пита и разпитва къде са неговите ко-леги. А те са починали. От време на време взема тамбурата, където види събрани мъже отива да им свири. А компанията се провиква „Наздраве Ачо, да пием, на душа да ни олекне. Няма вече свадби и годежи. Къде се загубиха хубавите свадбарски ор-кестри.”
         Години минават, не чувам, не виждам сватба на село да има, пушка да гръмне, свадбари да се провикват. Сред село булчинско хоро да се вие.
                                                      Иван Жечев
                                   Родоизследовател, краевед, хореограф

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.62 секунди