изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-05-30 @ 21:42 EEST
ЗАДУШЕНИТЕ КРАВИ КРАЙ СЛАВЕЕВО ОТИВАТ В ЕКАРИСАЖА ВЪВ ВАРНА    
ЕкологияОбластната епизоотична комисия проведе извънредно заседание за решаване на казуса с горялата кравеферма в с. Славеево, в ранните часове на 04.02. Заповедта за свикване на комисията бе издадена от Областния управител Красимир Кирилов.
Заседанието бе председателствано от Кр. Кирилов, като освен членовете на комисията, на него присъстваха и представители на други институции, които биха имали отношение по казуса. Кр. Кирилов покани на срещата да присъства и собственикът на животновъдния обект Божидар Минчев.


 
В хода на дискусията д-р Каменов от ОДБХ Добрич, разясни, че съгласно Закона за ветеринарната дейност - чл. 132, собственикът на животновъден обект при пожар е длъжен да уведоми съответната дирекция на БАБХ и кмета на населеното място или евентуално кмета на общината. В същия чл. 132, т.15 е регламентирано задължение на собственика на животните да ги предаде в обект за обезвреждане, поясни д-р Каменов и добави, че той и колегите му са научили за инцидента от медиите, а собственикът на обекта е уведомил ОДБХ едва в обедните часове на 05.02.2018 г. Преди това Минчев е бил и в Община Добричка, но не е подал сигнал за инцидента във фермата си, заяви кметът на Община Добричка Тошко Петков. В отговор на питане от Областния управител Красимир Кирилов, собственикът на животновъдния обект Божидар Минчев поднесе извинения на присъстващите участници в заседанието на Областната епизоотична комисия, като добави, че не може да отговаря за действията на брат си, изнесъл информация в медиите.
Д-р Каменов увери, че веднага като се е запознал с казуса от медиите, са били предприети действия и на място в понеделник сутрин са били отговорника отк ОДБХ за Община Добричка и двама лекари. „След като разбрахме ситуацията, веднага предприехме действия и уведомихме Областния управител и кмета на Община Добричка. Извикахме собственика, който заяви, че изобщо не е ходил във фермата и въобще не знае за какво става въпрос“, заяви д-р Каменов. Той заяви, че утре сутринта /днес-б.а./ на място във фермата ще пристигнат два специализирани автомобила на екарисаж във Варна, които да извозят мъртвите животни.
Преди да закрие заседанието поради изчерпване на дневния ред, Областният управител Красимир Кирилов препоръча на собственика на животновъдния обект да създаде организация за извозването на животните за унищожение.
Както НДТ писа, 50 крави и телета се задушиха и умряха при голям пожар край добричкото село Славеево. Първите пламъци от фермата на братята Божидар и Евгени Минчеви са били забелязани от хора в селото около 01.15 часа, в нощта срещу неделя. Пожарните автомобили пристигнали след 15 минути. Опасност за хората в селото не е имало. Не са засегнати и съседните на фермата сгради. Въпреки това, наложило се огнеборците да гасят пожара чак до неделя на обяд.
Вследствие на огнената стихия са унищожени 300 бали фураж, трактор „Ландини” и около 300 кв.м покривна конструкция. В резултат на дима в съседното помещение са открити задушени кравите и телетата. Криминалистите работят по основната версия – умишлен палеж. НДТ

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди