изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:08 EEST
ПРОФ. ИВАН КИРЯКОВ: НЯМА НИКАКВИ БОЛЕСТИ ПО ПШЕНИЦАТА    
Земеделие Няма никакви климатични условия за развитие на болести по пшеницата в момента. Това заяви проф. Иван Киряков, завеждащ отдел „Селекция на зърнено-житните и бобови култури” в Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево. „Преди една-две седмици разбрах, а и колеги го потвърдиха, че фирми за растителна защита твърдят, че има условия за развитие на болести по пшеницата и предлагат разни препарати. В момента климатичните условия не позволяват болестите да се развиват.

Средната температура е 7 – 8 градуса, а оптималната за болести е 15-20 градуса. Там, където има жълтеене, е свързано с попрекаляване с някои хербициди, но това не е инфекциозна болест”, обясни проф. Киряков.

Ако не е Европейската комисия, ще забравим какво е земеделие, коментира още ученият. Някои земеделски производители торят още от януари, въпреки, че Европейската комисия е посочила, че тази процедура трябва да се прави след 15 февруари. „Не може ЕК да дава субсидии на земеделците, а те да торят когато трябва и когато не трябва. Торенето по това време ще доведе до много силно развитие на пшеницата и прорастване. Ако падне хубав сняг, този азот къде ще отиде – на метър, метър и половина надолу”, допълни той.

Вместо да торят и пръскат по никое време, земеделците да се заемат да заложат примамки за мишките, които вече са образували доста активни колонии в Шабленско и Каварненско. Колониите са по периферията на нивите, преди всичко там, където е изорано късно или е имало люцерна.

Въпреки че засега пшеницата е в добро състояние, рано е да се правят прогнози за реколта 2018-а, смята проф. Киряков. Това ще стане ясно, когато пшеницата влезе във фаза вретенене. Според учения, тазгодишната реколта няма да е по-лоша от миналогодишната. За съжаление,на  зърнения пазар цената на висококачествената и нискокачествената пшеница е еднаква. НДТ

  

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.67 секунди