изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:35 EEST
ИЗГАРЯТ 140 000 КОКОШКИ-НОСАЧКИ В ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО ЗАРАДИ ПТИЧИ ГРИП    
Земеделие Унищожават и 60 тона яйца. Обявени са 3 и 10-километрови зони около огнището, в които са забранени превозването и търговията с птици

140 000 кокошки-носачки ще бъдат изгорени във ферма в Генерал Тошево заради птичи грип. Болестта бе открита при изпълнението на програмата за надзора на болестта Инфлуенца по птиците, съобщиха от БАБХ. Констатирана е високопатогенна инфлуенца тип H5N8. Щамът е по-малко опасен, твърдят специалисти.

Според източници на НДТ, в началото на месец януари в птицефермата били населени нови кокошки – носачки. В началото смъртността била нормална – по 2-3 на ден. Преди две седмици обаче смъртността на кокошките станала повече от нормална и от ръководството на фермата изпратили проби до лабораториите в Стара Загора и в София. В четвъртък миналата седмица бил потвърден официално птичият грип.   

Незабавно са предприети всички мерки за ликвидиране на огнището съгласно Европейското законодателство. Започнати са действия по унищожаване на птиците в засегнатия животновъден обект, като поетапно ще бъдат убити и обезвредени всичките 140 хиляди носачки, населени в двете помещения на фермата. Кокошките се изтарят на място във фермата.

Тепърва ще се изяснява причината за възникване на огнището в Генерал Тошево. Спрягат се няколко възможности – дали топлото време е довело до заболяване, дали заразата не е пренесена от прелетните птици или пък в някой момент нещо в хигиената не е било наред. Още при първите съмнения обаче продукцията веднага е спряна и не е стигнала до търговската мрежа, уверяват от БАБХ. Специално за яйцата се осъществява ежедневен контрол.  

Обособена е трикилометрова предпазна зона и 10 км наблюдавана зона около животновъдния обект, като са наложени забрана за търговията и придвижването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, организиране на панаири, пазари, изложби и други струпвания на домашни или други птици. Засилени са клиничните прегледи на птиците, отглеждани в останалите селища на територията на област Добрич.

Фермата е затворена и никой, освен оторизираните работници, няма достъп до нея. Собственикът не си вдига мобилния телефон.


По този повод днес се проведе заседание на Областна епизоотична комисия, съобщиха от пресцентъра на областния управител. Съгласно заповед на изпълнителния директор на БАБХ са набелязани мерки и действия за ликвидиране на огнище на грип тип инфлуенца в птицефермата на територията на град Генерал Тошево. Заседанието бе председателствано от областния управител Красимир Колев, който отбеляза, че за възникналото огнище на зараза Областна администрация е уведомена чрез писмо, отправено от д-р Анелия Андонова - директор на ОДБХ Добрич, на 6.03.2018 г. относно обявяването на първично огнище на инфлуенца.

            Секретарят на комисията д-р Анелия Андонова докладва хронологията, като информира, че първите съмнения за поява на болестта са били още на 26 февруари 2018 г., когато са взети и проби от животни във фермата за кокошки-носачки. Д-р Андонова съобщи, че резултатите, са пристигнали на 28 февруари 2018 г. Те са били положителни, като констатираният вирус е H5N8, както и във фермата за пекински патици в Стефаново, и добави, че още от 1.03.2018 г. ОДБХ е предприела мерки по ограничаване на заразата. Тя съобщи, че във фермата има общо 139 хиляди кокошки-носачки и общо 60 т яйца. „Заповедта от директора на БАБХ пристигна на 2.03.2018 г. Към днешна дата вече половината от кокошките са ликвидирани чрез подвижен инсенератор. Считаме, че до края на седмицата ще бъдат унищожени всички птици и яйцата“ – каза д-р Андонова.

Д-р Светла Ангелова – директор на РЗИ, поиска списък на работещите в птицефермата и  служителите на ОДБХ, които работят по ликвидиране на огнището, за да бъдат уведомени личните им лекари, като отбеляза, че РЗИ не е била информирана своевременно.



            Кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров също поиска по-добра координация и информира, че едва днес в общината е пристигнало уведомително писмо.

            Във връзка с констатираното огнище са предприети всички необходими мерки. Определена е 3-километрова зона, в която попада град Генерал Тошево, и 10-километрова, в която влизат 10 села от територията на общината. От полицията е поискано съдействие, тъй като в ограничителните зони е забранено превозването и търговията с птици.

НДТ

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди