изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 09:26 EEST
ЕДВА 16% ОТ БЪЛГАРИТЕ ПОДКРЕПЯТ ПРИЕМАНЕТО НА ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ    
КоментариСамо 16% от българите подкрепят приемането на Истанбулската конвенция. Въпреки това, дебатът около документа не се е отразил сериозно на подкрепата към основните политически партии. Това показва проучване* на изследователски център „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“ относно нагласите на българите спрямо основните партии и институции.


Положителните оценки за президента (63%) и омбудсмана (62%) са практически изравнени, показват данните. Веднага след тях се нарежда Българската православна църква, като над половината от българските граждани (51%) дават положителна оценка за работата й. Традиционно с най-ниско обществено одобрение се ползват съдът и прокуратурата с по 19% и за двете институции.
От всички членове на Министерски съвет Бойко Борисов събира най-много положителни оценки за работата си (45%), показват данните. Красимир Каракачанов, Томислав Дончев и Лиляна Павлова са министрите, които получават най-висока оценка за дейността си. В дъното остават Бисер Петков, Емил Караниколов и Боил Банов. Според изводите на „Тренд“ това се дължи най-вече на ниската им разпознаваемост, а не толкова на отрицателните оценки за тяхната работа.
Според проучването Истанбулската конвенция заема централно място в политическия и обществен дебат в последния един месец. Въпреки това се оказва, че само половината от запитаните декларират, че са запознати с документа.
Логично, най-запознати са с хората с висше образование, като две трети от тях твърдят, че са чели документа.
Приблизително на две равни части са разделени отговорите дали следят (46%) или не следят (47%) дебатите около Истанбулската конвенция. „Тук отново се забелязва динамика в демографските разбивки, като ясно личи, че най-голям дял от висшистите следят дебатите около конвенцията, а най-малък интерес предизвиква тя сред най-младите, които са на възраст между 18 и 29 години“, посочват от „Тренд“.
Само 16% от всички български граждани подкрепят приемането на Истанбулската конвенция, а 46% са на обратното мнение. Прави впечатление, че няма динамика в демографската разбивка по пол, което говори, че жените не възприемат конвенцията като документ, защитаващ техните права, коментират още от агенцията.
Не се отчита сериозна динамика и в електоралните нагласи, в сравнение с изследванията ни през декември и януари. ГЕРБ запазва първата си позиция с преднина от около 2,5% от всички запитани пред своя основен опонент БСП. След тях се нареждат ДПС (6,4%) и Обединени патриоти (5,2%). Разликите с предишните проучвания са в рамките на статистическата грешка и в следващите ни изследвания ще можем с по-голяма категоричност да верифицираме дали се наблюдават определени тенденции на ръст или спад на някои от основните политически сили.
*Изследването е представително за пълнолетното население на страната и е проведено сред 1004 пълнолетни български граждани по метода „лице в лице“. Теренът на проучването е осъществен между 1 и 8 февруари 2018 г.

По статията работи: Ралица Пейчева
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди