изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:11 EEST
ЗДРАВНИТЕ ИНСПЕКТОРИ ПРОТЕСТИРАХА СРЕЩУ МИЗЕРНИТЕ СИ ЗАПЛАТИ    
Здраве Точно в 12.01 ч. над 30 здравни инспектори от РЗИ – Добрич излязоха пред сградата на мирен протест, с плакати в ръце: „ОмеРЗИтелни заплати“, „Мълчанието убива“, „Достойно възнаграждение за труда“. 15 март е професионален празник на здравните инспектори. Освен това, на същия ден се навършват 51 години от първия випуск, завършили тази специалност. Ден преди протеста бе съобщено, че в новия бюджет за 2018 г., заплатите на здравните инспектори се увеличават с 18 процента.

„За Добрич обаче увеличението е 15 процента“, заяви Дияна Йорданова, председател на синдикалната организация на служителите при КТ „Подкрепа“. „Ние не сме доволни, защото това е от порядъка на 50 – 75 лева нетна сума. Имаме хора с дълги години стаж, а получават основна заплата от 513 лева“, допълни Йорданова, а присъстващите инспектори показваха фишовете си. „Системата ни е игнорирана. Непрекъснато напускат квалифицирани кадри заради ниските заплати. Обемът от работа постоянно се увеличава, сроковете за изпълнение стават по-кратки. На практика възнагражденията ни са замразени от 2012 година, когато получихме увеличение в кавички, тъй като просто прибавиха към недостойно ниските ни заплати сумата за прослужени години. А в началото на 2018-а се получи парадокс - някои колеги получиха увеличение на заплатите, просто защото бяха под прага на минималната за страната работна заплата. Ние искаме промяна в нормативната база. Искаме да ни бъде залагано поетапно увеличение от 5-10 процента, но да е редовно и да бъде заложено в нормативната уредба“, каза още Дияна Йорданова.
 Протестът е национален. Ако никой не обърне внимание на здравните инспектори в Добрич, следващата стъпка на протестиращите е среща с депутати и протест пред министерството.
В момента в РЗИ – Добрич работят 72-ма души.



Ето и пълният текст на Декларацията, която ще бъде изпратена до министъра на здравеопазването.
„Първо искам да поздравя всички колеги здравни инспектори за днешният празник и да отбележа, че днес се честват 51 години от първия випуск завършил тази специалност,  грижеща се за здравето на обществото като цяло. Поздравявам  и колегите, които работят съвместно с нас в системата на РЗИ. Изразявам своето уважение и възхищение към всички за издръжливостта и куража при работа. Днес използваме празника, за да изявим нашето недоволство и да обявим исканията си за справедливо и заслужено възнаграждение на труда на всички в Регионалните  здравни инспекции. Обръщаме се към Министъра на здравеопазването и се надяваме този път да ни чуе:
          Уважаеми г-н Министър,
1.    Последното  увеличение на заплатите през 2012 г., беше за сметка на прослужените години и се оказа прах в очите и крачка назад в заплащането на служителите в системата. Искам да уточня, че от този момент до сега увеличение на заплатите и заплащане за натрупан професионален опит на щатния списъчен състав в РЗИ- НЯМА. За професионален опит получават нещатни длъжности назначени по ПМС №66. А това води до дискриминация и неравностойно положение.
2.    Постепенно с годините и промените,  се стигна до необходимостта през януари 2018 г. от увеличение на заплатите  на квалифициран, персонал с високи степени във висшето образование и натрупан професионален опит, с цел изравняване с минималната работна заплата за страната.
3.    Края на декември  2017 г., поради негодувания сред служителите, беше обещано справедливо увеличение на заплатите и за останалите служители, но към днешна дата все още го няма.  Коментарите са за увеличение до 15/17 процента, което е безкрайно обидно и демотивиращо, като се има в предвид, че някой ще вземат по-малко поради  ниските си заплати.
4.    Заплащането на труда на служителите на РЗИ силно изостава спрямо това други сходни териториални администрации (второстепенни и третостепенни разпоредители с бюджетни средства).
5.    Многократно в системата имаше съкращения. За 10 години в РЗИ-Добрич са съкратени 37 щатни длъжности. Успоредно с това нараства обема на дейност, който ни се възлага. Стремежа на управляващите за внезапни проверки изненадващ контрол, не са осигурени със съответното финансиране. Нараства броя на новооткрити обекти, дейности и проблеми за решаване по компетентност на РЗИ, които все по-често се оказва безкрайно трудно физически да се обхванат с контрол.
6.    Като държавни служители в закона  има редица забрани и условия, които в крайна сметка ни отнемат и възможността за допълнителни доходи, т.е забранено ни е да работим на други места.
       Очаквани последствия от неадекватното заплащане, съкращения и законови ограничения ще доведат не само до неработеща система с  неефективен и без качествен контрол, но и до крах на цялата система.
       При тези обстоятелства мисията и целите на институцията от преди 50 години за опазване и контрол на здравето на нашите деца, родители и българското общество като цяло са обречени! НДТ
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди