изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 08:32 EEST
ПАЛАЧИНКАТА СЕ ОБРЪЩА - АФИС: Пренареждане - БСП изпревари ГЕРБ с малко    
Общество За първи път от повече от година социологическо изследване дава преднина на БСП пред ГЕРБ. Макар и с една десета от процента (24,7% срещу 24,6%), социалистите водят пред управляващите при отговор на въпроса „Коя партия изразява позиции, най-близки до Вашите?”, зададен от Агенция АФИС в хода на национално представително проучване сред 1010 пълнолетни българи, проведено в периода 15-19 март, съобщи Би Ти Ви.



Социолозите са категорични, че причина за това сериозно разместване на политическите пластове е казусът с ЧЕЗ и продажбата на дружеството на българската фирма „Инерком”. АФИС анализира причините 62,4% от анкетираните да настояват ЕРП-то да е държавна собственост, а само 5% да подкрепят частната собственост (родна или чужда) и други 21% да настояват за смесен модел.

Според авторите на проучването в случая имаме преминаване от чужда държавна собственост към българска частна, което не се приема от симпатизантите на всички партии и така отпадат аргументите за ксенофобско отношение към инвеститорите, политическо заиграване и т.н.

"Приватизацията, концесионирането, частно-публичните партньорства станаха световна мода едва през 90-те години на миналия век и като всяка мода, и тази отстъпи на противоположната вълна. Въпреки съпротивата на спечелилите от приватизацията, от началото на века тече процес на връщане на енерго- и водоснабдяването, на ж.п. и метро транспорта, на болниците и клиниките във владение на публиката”, пишат от АФИС.

Те посочват и мотивите за тази промяна: „Като правило, частното стопанисване, с цел печалба, на естествен монопол води до повишение на цените за бита или индустриалните потребители, плюс лоша поддръжка и амортизация. Многобройни анализи разкриват и причините. В тези области технологиите отдавна са достигнали зрялост и съответно няма поле за инвестиране в нови трайни активи. Няма и конкуренция. В резултат, към разходите по дейността се добавят рентиерски печалби във вид на ежегодни дивиденти за акционерите, щедри бонуси за директорите и високи лихви към банките. Всичко това влиза в сметките на абонатите”.

Пренареждането на нагласите засяга далеч не само двете водещи партии. Според АФИС на трето място вече са не „Обединени патриоти” (със сбор на „Атака” от 2,4% подкрепа, ВМРО – 2% и НФСБ – 0,6%), а ДПС (6,5%). Позициите на „Воля” са близки до едва 1,6% от анкетираните, а непредставените в този парламент граждани с виждания в дясно-център има риск да си останат такива, ако РБ (2%), СДС (неясно защо посочени отделно с 0,8%), „Да, България” (0,6%), ДСБ (0,3%) и „Зелените” (0,2%) не намерят общ език.  dir.bg

При избори днес, БСП получава 21.2%, ГЕРБ - 19.9%

Към момента само три партии влизат със сигурност в парламента – БСП, ГЕРБ и ДПС. Близо са и Реформаторският блок, НФСБ, "Атака".
Това показват данните на национално представително изследване на агенция АФИС, публикувано от БГНЕС. То е проведено сред 1050 респондентите с избирателни права в периода 10-25 септември.
На въпроса: Ако следващите парламентарни избори се провеждаха тази неделя, за коя партия или коалиция бихте гласували, 21,2% посочват БСП, 19,9% – ГЕРБ, 6,5% - ДПС. Под 4-процентовия праг са Реформаторският блок – 3,3%, НФСБ – 2,8% и "Атака" - 2,5%. Партия на протестите – 3,8%, друга партия – 4%. 13,5% казват, че няма да гласуват, 22,5% - не са решили и не са посочили отговор.
Шефът на АФИС Юрий Асланов посочва, че засега не се вижда "голяма мощ" на Реформаторския блок, както са убедени други социолози. Според резултатите от изследването, реформаторите имат равен резултат с НФСБ – около 3%. "Това е потенциалът на такъв блок, защото образуващите го партии поотделно получават сумарно около 7-8%. Но очевидно там вътре не всички се харесват помежду си или имат някакви притеснения по отношение на този или онзи. В никакъв случай такъв механичен сбор няма да даде очаквания резултат, на който разчитат. Но Реформаторският блок единствен в момента увеличава своето влияние, защото всички други намаляват своето влияние по преценка на анкетираните", каза Асланов.
АФИС също дава сравнително висок рейтинг на евентуална партия на Николай Бареков. "Това е другият феномен - Бареков по позитивен рейтинг е напълно съизмерим с опитния политик Меглена Кунева, но при Бареков неодобрението е по-ниско от нейното. Така, че нея я обичат, колкото Бареков, и я мразят повече отколкото него, обясни социологът.
Цветан Цветанов продължава да дърпа ГЕРБ надолу, защото е един от най-мразените политици. "И сред привържениците на ГЕРБ има противници на Цветан Цветанов, но те не са мнозинство", казва социологът. Бойко Борисов и при Сергей Станишев имат еднакъв резултат - 34% одобрение, 56% неодобрение.
"Личностите с позитивен рейтинг вече са много малко - това са Кристалина Георгиева, на второ място Георги Първанов, на трето място е главният прокурор Сотир Цацаров. Това е голямата изненада и се случва за първи път с институции от подобен характер. Главният прокурор за първи път влиза в позитивни рейтинги и то с два пъти превишение на позитива над негатива, но все още много хора нямат мнение за него", обясни специалистът. 36,9% е положителното отношение към Сотир Цацаров, а 27% е отрицателното отношение към него.
На четвърто място е президентът Росен Плевнелиев - 41,4% е положителното отношение към него, 39,6% отрицателното. В средата на тази листа е премиерът Пламен Орешарски, има и министри, които са по-одобрявани от него.

http://www.segabg.com


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди