изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 10:24 EEST
ФЛОРА НАЧЕВА С ИЗЛОЖБА "ПРЕОТКРИВАНЕ" В ОБЩИНА БАЛЧИК    
Интервюта От 23 март до края на месеца във фоайето на Община Балчик е подредена изложбата – живопис „Преоткриване“ на Флора Начева. По професия балчиклийката е детска учителка, директор на детска градина в село Стражица, но съкровената и мечта е да рисува. Поводът за „нейното преоткриване“ е 60-ата й годишнина. С авторката разговаря кореспондентът на Радио Варна в Балчик Албена Иванова:


-  Защо „Преоткриване“?
-  Преоткриване, защото животът така подрежда приоритетите ни, че най-съкровените ни мечти и желания често остават в края на живота. Смятам, че никога не е късно човек да открие нещо, което е било таено дълбоко в него през годините, да преоткрие себе си. Това е първата ми самостоятелна изложба. Участвала съм в изложби из България с приятели художници, били са преди всичко с благотворителна цел, помагали сме за различни каузи.



-  Не бива да оставяме съкровените си желания за края на живота? Не бих казала, че сте в края на живота си.
-  На 60 години съм и съм в края на кариерата си. Тази година се пенсионирам. През 40-годишния си стаж съм била изцяло отдадена на децата, а рисуването винаги е било приятно занимание за мен, като хоби. Рисувала съм с децата в детската градина, правила съм акварелни илюстрации на приказки. Неща, които са удоволствие за мен. С маслена живопис се занимавам от 5 години. Съжалявам, че съм оставила на заден план това свое занимание. Затова съветвам всички млади хора, ако усетят такъв порив да творят, да го правят колкото може по-рано.



-  Сега ще имате повече свободно време за любимото си занимание. Какво представяте на балчиклии в тази изложба?

-  Картините, които са изложени, са преди всичко пейзажи, натюрморти. Обичам морето, стихията и свободата му, да го рисувам. Обичам и други пейзажи. Цветята са моя слабост. Имам и няколко възрожденски къщи.



-  Продавате ли картините си?

-  Много ми беше трудно да реша да продавам картините си. Рисувам от 5 години, някои съм подарявала, две само са продадени. Колкото и клиширано да звучи, защото чувствам картините си като свои деца и ми е трудно да се разделям с тях. Но в един момент идва време, когато всичко това се превръща в една маниашка колекция, която трупаш, и като не е споделена с хората, за които е предназначена, става безсмислена. Така че вече продавам свои картини.



Снимки: Фото „РИЧ“ - ЖЕЛЯЗКОВА


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.18 секунди