изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:51 EEST
ПРОТЕСТ НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ    
ОбществоПредставители на всички национални неправителствени организации в Добрич ще се включат в националния протест на хората с увреждания, стана ясно от пресконференцията, с участието на местните структури на Съюза на инвалидите в България, Съюза на слепите в България, Съюза на глухите в България, Националната потребителна кооперация на слепите в България, Националната асоциация на сляпо-глухите в България, Българската асоциация за лица с интелектуални затруднения, „ХобиСклуб“.


Протестът е предивзикан от новата политика на правителството и намерението му да реформира всички полета по отношение на  хората с увреждания .
Промените са във връзка с доказване на работоспособност. До сега в България винаги се е оценявала степента на неработоспособност и никога не е правена експертиза на работоспособността. Според хората с увреждания, не може да се реформира нещо, което не е съществувало.
„Надяваме се управляващите да ни чуят и да разберат, че сме абсолютно несъгласни с т.н. нова концепция на  правителството по отношение промяна на политики спрямо хора с увреждания, заяви Мария Методиева – председател на УС на Фондация „Св. Николай Чудотворец“.
Основните искания, които хората с увреждания поставят, са: достъпно и качествено здравеопазване  и медицинска рехабилитация; премахване на бариерите в архитектурната, информационната и транспортната среда, които ги превръщат в принудителни „затворници” на домовете им  - те трябва да бъдат изведени на улиците, да ползват градския транспорт и да стигнат до работните си места; адекватно образование и професионално обучение, което да гарантира професионалното и личностното им развитие. Включването в решението на ТЕЛК само на водещото заболяване, с цел намаляване на степента на увреждането, е неправилно. Хората с увреждания са против мнението на управляващите, че броят на хората с увреждания с инвалидна пенсия са 15-18%, а действителността за България е само 7 – 8 % хора с увреждания.
Протестът ще се проведе днес, в 12:30 часа, до чешмата пред бившия магазин „Валентина”. НДТ
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди