изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 14:05 EEST
Почина виртуозната цигуларка Катя Попов - първата жена концертмайстор на Hollywood Bowl Orchestra    
Общество
От Америка дойде лошата новина - след дълга борба с рака е починала световно известната цигуларка - българката Катя Попов - първата жена концертмайстор на Hollywood Bowl Orchestra. Всички очаквахме 30-и май, когато Катя Попов трябваше да се завърне в родината за концерта Cinema Violino с Оркестъра на Класик ФМ радио в столичната зала "България", под диригентската палка на Скот Дън. Прекрасните партитури от филмите "Списъкът на Шиндлер", "Усещане за жена", "Ново кино "Парадизо" и още други незабравими пиеси, в които соло цигулката играе главна роля, са включени в селекцията на програмата. За жалост няма да чуем виртуозното изпълнение на Катя Попов, няма да видим лъчезарната й усмивка!...



Събитието е част от цикъла "Музиката на Америка", представяно от "Кантус Фирмус" и Фондация "Америка за България", по програмата на тазгодишния "Европейски музикален фестивал", включен в Календара на културните събития на Столичната община за 2018 г. Съорганизатор е Министерството на културата.

Софийската публика вече имаше възможност да види на родна сцена друга българка - световна звезда - композиторката Пенка Кунев - близка приятелка на Катя, която първа съобщи на личния си профил във фейсбук тъжната новина.


Преди време, в началото на месеца, самата Катя Попов развълнувана сподели в радио интервю, колко се радва, че ще свири у нас, след 28-годишно отсъствие от родната сцена.

    "България за мен е една страна, която никога няма да извадя от сърцето си. Аз винаги ще бъда българка, независимо че по-дълго време съм живяла в САЩ. Тази страна е толкова красива, такова невероятно място и с такива ресурси! Това ми дава крила и ме кара да се гордея.", каза Катя.

Катя Попов е родена и израснала в София. Завършила е Музикалното училище, а после Музикалната академия. Продължава обучението си в Парижката консерватория. По-късно се премества в САЩ, където работи в Камерния оркестър на Лос Анджелис и в оркестъра Long Beach Symphony. Катя Попов има блестяща кариера във Франция и САЩ. Тя бе водещ солист на Hollywood Bowl - един от най-реномираните американски оркестри за филмова музика. Свирила е под диригентската палка на Джон Уилямс, Джон Маучери, Зубин Мета, Сър Саймън Ратъл и др. Партнирала си е с прочути музиканти като Пласидо Доминго, Джошуа Бел, Мерилин Хорн, Глория Естефан, поп групите Chicago, Earth Wind and Fire и мн. др.


Катя Попов свиреше на майсторска цигулка "Пиетро Гуарнери - Екс Вилхелми" от 1691 година. Под виртуозното изпълнение на цигуларката, тази цигулка е запечатала "гласа" си в записите на повече от 600 филмови партитури за игрални филми в Лос Анджелис.

Поклон пред паметта на българката - световно известната цигуларка Катя Попов!

Еми МАРИЯНСКА / https://impressio.dir.bg





 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди