изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 05:40 EEST
„Пантерите“ от Дончево свалиха „Чайките“ на Оброчище с 3:1    
СпортФутбол – финален кръг на ОФГ – Добрич /Изток/ при пълен с екшъни сезон. В следващите недели се решава кои са най-добри в първенството



Последният кръг на ОФГ-Добрич /Изток/ тази неделя предполагаше футбол повече за удоволствие. На терена в село Дончево домакините от „Устрем Д“ си бяха „бетонирали“ третото място в Източна група на Добричката ОФГ, а гостите от „Албена 97“ - Оброчище се заформяха около средата в класирането. Трябваше да си пазят краката – иде жътва и лято на море все пак. Но има и нещо важно за първите 4 отбора в класацията – следващите срещи в неделите, когато ще се види кой заслужава първото място и да отиде в по-горна група.


Въпреки яснотата в челото на таблицата, футболните „пантери“ от Дончево /облечени в традиционния си черен екип/, нападаха усилено „чайките“ от Оброчище, облечени в бял екип. На терена домакините изглеждаха по-бързи и точни от понатежалите през зимно-пролетния период гости. В желанието си по-бързо да решат мача в своя полза и той да свърши по-скоро, дончевци атакуваха рязко, остро и неспирно в първите минути. Така те радваха и вярната си публика.
Местните зрители окрилят и окуражват любимците си винаги дори при загубен спечелен мач.


През сезона местните запалянковци са се навидели на какви ли не отсъждания, борби, противоборства и обрати. За съжаление, част от съдиите сами „изтърваха“ някои двубои, било то от скрити симпатии или друго, и после само бързата и професионална намеса на лекарски екип оправяше на място състоянието на играчи или поуспокояваше отърваните страсти. В тая игра всичко се случва. Но местните фенове поддържат вярно своите любимци. Дори когато някой свой играч направи невъзможното и изкара топката в аут пред празна врата. Но затова пък футболът е велик дори и на селските стадиони из  Добруджа.
Този път обаче дончевци направиха към 10-ата минута от мача нова екшън атака, рядко виждана и по световни стадиони. При бърза и технична атака двама нападатели на „Устрем Д“ – Дончево се озоваха за миг сами пред празна част на противниковата врата. Те бяха „литнали“ оброчишките защитници и вратаря вдясно и голата мрежа вдясно сама чакаше да я опънат. Но – чудо! Футболистът в черно ритна топката с все сила в подскочилия пред него свой съиграч и топката вместо да опъне мрежата, разтърси яко костно-мускулната сиситема на съотборника му и излезе в аут. Това не отчая „пантерите“ в черен като на „Реал“-Мадрид екип. Публиката въприе тоя злополучен и рядък шут по-скоро като шоу, което могат да си позволят само футболисти от висша класа. И сигурно бе права. Отборите продължиха да се атакуват открито и при чудесна двойна комбинация „седмицата“ на дончевци Станислав Иванов вкара първия гол за домакините. Малко по-късно апетитът на „пантерите“ дойде с яденето. Не бяха изминали и 30 минути от първото полувреме, когато Атанас Атанасов с номер 77 шутира неспасяемо в мрежата на „чайките“ от Оброчище. И всичко това стана пред смаяните погледи на противниковите играчи и увисналия при плонжа под топката вратар. Публиката също за момент остана като вцепенена от изящния удар и после се отпусна в сладко възхищение.


„Чайките“ от „Албена 97“ - Оброчище не желаеха да си тръгнат от Дончево току-така и засилиха нападението. Ударите им обаче бяха почти извън вратата. Дори удобни наказателни удари отлитаха над местния вратар. Към края на първото полувреме играч на Оброчище успя да падне във вратарското поле. Съдията бе надалеч, но успя да види търколилия се състезател в бяло до бялата странична линия на вратарското поле и щедро отсъди възможната дузпа.
Но тук вратарят на „пантерите“ Иван Иванов реши да вземе справедливостта в свои ръце. В този драматичен за мача и публиката момент той се хвърли вляво и успя да отбие бомбения шут на играча в бяло. „Пантерите“ в черно се хвърлиха да поздравяват своя сигурен страж, проявил железни нерви в критичен момент. И скоро първото полувреме свърши при резултат 2:0 за домакините.
Вторите 45 минути на стадиона в Дончево предвещаваха нови атаки на „чайките“, които нямаше какво особено да губят повече след пропиляната от тях дузпа. Десетина минути след почивката те нападнаха стремглаво, дори с цената на неотсъден фал, и след комбинация успяха да намалят резултата с 2:1.
Леко разхлабената игра на домакините и повечкото свободни действия на терена доведоха до няколко жълти картона в повече за борбените „пантери“. Съдията все пак удържаше ставащото на терена да не доведе до сакатлъци и сеч от игрови характер. Тук-таме избухналите искри бяха бързо овладени от отсъждащото с настроение и бойкост съдийско трио под яркото слънце и сияйно небе на село Дончево.
Но тънката разлика само от един гол не успокояваше „пантерите“, които знаеха какви могат да станат изведнъж „чайките“ от Оброчище. Не само те са го изпитвали вече като резултат по стадиони и краката си. Затова „Устрем Д“ – Дончево се стремеше да си осигури победата сега и физическата кондиция за далеч по-важния мач в следващата неделя. И успя. Както казват – съдбата обича смелите. Вместо да се приберат в глуха защита и непробиваемо селско „катеначо“, дончевци продължиха внимателно да нападат, като не оставяха и своята отбрана съвсем гола. И тактиката им сработи бързо. При красиво разбъркване пред вратата на оброчишките „чайки“ Добромир Добрев интелигентно им навря топката във вратата за 3:1. С което заяви, че „пантерите“ от Дончево заслужават да спечелят двубоя. „Чайките“  от „Албена 97“ все пак показаха, че са долетели дотук с повече активни амбиции. В оставащите тридесетина минути до края на мача още няколко жълти картона охладиха страстите на терена.
След последната съдийска свирка играчите и от двата тима се поздравиха спортсменски. Така те дават добър и достоен за уважение пример на децата и учениците, гледащи мачове и също ритащи по стадиони и поляни.
Румен Николаев


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.93 секунди