изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 07:05 EEST
В ИБИСА, БЛАГОДАРЕНИЕ НА „УЧИЛИЩНИ РАДИОВЪЛНИ“    
Образование

    Ученици и учители от СУ “Св. Климент Охридски“ посетиха остров Ибиса, Испания. Визитата бе част от работата по проект „Училищни радиовълни“ по програма “Еразъм+”. Тази мобилност  беше петата, поредна и заключителна за международния екип. Нашата група имаше щастието да се радва на изключително топло посрещане и прекрасни преживявания.



     Темата на поредната, пета среща, на участниците в проекта бе „Ready to record the final School Radio Waves programme”.  В първия ден от официалната визита, екипът посети училището домакин, Сан Аугусти/ IES Sant Agusti, посрещна  ни директорът.

    След обиколката на училището всички участници от България, Полша, Унгария, Испания и Португалия, които у дома бяха подготвили предварително презентации, представиха своето училище, град и държава и разказаха за себе си. Последваха забавни, интересни и нестандартни дейности за опознаване и всички – ученици и учители – сe забавляваха и сприятелиха. Последва среща в Община Сент Жозе, с кмета и екипа му, където бяха представени природните забележителности на острова.  

   Незабравимо впечатление остави у всички  посещението в археологическия музей и  некропола в Пуг де Мулин. След това бе посетен историческият център на Ибиса, който е обявен за световно културно наследство през 1999.

  На втория ден от визитата участниците в проекта бяха ангажирани с множество дейности по подготовката на крайния продукт за тази мобилност – професионално записано радиопредаване, с участието на ученици. Извън дейноятите в училищното радио, бяха проведени два уоркшопа – един по английски и един по биология. В този ден училището и участниците в програмата бяха посетени от местни и регионални медии, които отразиха мобилността. Следобедните часове бяха посветени на местното радио – Кадена Сер.

   Третият ден от срещата бе определен за забавления - разходка с лодка около залива Сен Антони и околните малки острови, както и разходка из Сан  Аугусти, последвани от време за плаж.

   Работният ден по проект School Radio Waves на групата ни в училището - четвърти ден  - започна с представяне на типични народни танци от Ибиса -  Ball pages, в които бяха включени всички гости . След което се продължи с осъществяването на главната  задача при тази мобилност, а именно създаване на радиопредаване,  което да  отрази  впечатленията  от цялостната визита, репортажи от посетени забележителности и забавления, анекдоти и песни от всяка страна. Част от радиопредаването е и запис на дискусия под формата на кръгла маса, на тема преимущества на училищните европейски проекти с участието на учители, родители, ученици и  директор.  Материалите бяха подготвени и представени от учениците с помощта на специалисти по различни технологии – ИТ, журналисти.

 Интерес предизвика уоркшопът по разговорен испански/сленг/ . Цялата група сподели специален празник – рожден ден на родител на дете – домакин, на морския бряг с изглед към островите Ведра и Ведроса.

  Работата, определена за последния, пети ден, бе среща между учителите с цел преглед на извършените дейности по време на тази заключителна среща и резултатите от нея, както и оценка на свършената работа за целия проект.

 За учениците следваше интервю от страна на домакините, за престоя на гостите  и създаване на туристически радиогид. Бяха записани интервютата и включени в цялостната радиопрограма. Проведе се  уъркшоп за изработване на глинени съдове , инспириран от историята на Ибиса.

  Приключихме посещението си в Ибиса, с празнична вечеря, с наблюдение на танго, салса и фламенко, изпълнени в традиционен стил. Като за финал бяха раздадени сертификатите за участие. Вечерта беше вълнуваща, защото през сълзи,смях,много снимки всички си обещаха бъдещи срещи. 

Защо са важни за нас проектите по програмата „Еразъм+“. Не само защото както споделят участниците: “Групата ни можа да се докосне до културата, историята и духа не само на Испания и остров Ибиса, но и на всички страни участнички в проекта - Португалия, Полша и Унгария. Опитахме местната кухня, която е изключително вкусна и екзотична, усетихме духа на Европа. Общувахме и се сприятелихме с  различни хора, отворихме хоризонтите пред себе си“, а и защото екипът на нашето училище е поел отговорността да провежда политика, в която водеща роля имат образованието, възпитанието и личностното развитие на децата. На първо място осъществяването на проекта помaга на учителите и учениците да подобрят своите ключови компетентности чрез иновативни методи, усвоени в процеса на работата. Учителите учат и обменят нова методология, базирана на радиото и съвременните технологии за комуникация. Учениците работят с връстниците си от други европейски страни и развиват културните, социалните и граждански си компетенции. Общуването между партньорите е изцяло на английски език, а това значително подобрява лингвистичните умения и повишава мотивацията на учениците да учат езици. В процеса на работата се усъвършенстват уменията на деца и учители за работа в екип, зараждат се и разцъфтяват приятелства, повишава се увереността на децата  в собствените им възможности, което е залог, че те ще станат толерантни и активни европейски граждани.

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди