изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:51 EEST
НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ В КАВАРНА ЩЕ ПРЕДСТАВИ ТВОРБИ ОТ ТЕАТРАЛНАТА КЛАСИКА И НА СЪВРЕМЕННИ АВТОРИ    
Култура Националният фестивал на любителските театри, който се открива в Каварна на 3 юни, ще представи от произведения на българската литературна класика до пиеси на съвременни чужди автори. Журито на 21-ото издание на конкурса ще се председателства от професор Елена Баева, съобщава кореспондентът на БТА Юлия Христова.


Фестивалната сцена вдига завеса с постановката на "Милионерът" от Йордан Йовков на театралната формация "Феникс" от Варна. В афиша са още "Свекърва" от Антон Страшимиров, "Големанов" от Ст.Л. Костов, "Българи от старо време" на Любен Каравелов на театрални формации при читалища, домове на културата, училища в София, Бургас, Ракитово, Елена, Гълъбово, Левски, Горна Оряховица и други градове в страната.
Сред най-младите театрали, които ще стъпят на сцената, са студио "Клас А" при СУ "Димчо Дебелянов" в Белене със "Сън в лятна нощ" на Шекспир. За фестивалните отличия ще се надпреварват и студентският театър при Стопанската академия в Свищов с "Лов на плъхове" от Петер Турини и съставът при Русенския университет с "Кради по-малко" от Дарио Фо. Италианският драматург е избор и на читалищния театър в Каварна, който ще играе друга негова пиеса - "Само за мъже".
Фестивалът ще бъде поле за изява и на театъра на бесарабските българи "Смешен петък" в Тараклия, Молдова, които са подготвили "Посоки" от добруджанския автор Георги Балабанов. Приказката на Пушкин "Жених" ще оживее в драматизацията на театралното студио "Артел" при Дома на културата в Подолск, Русия.
На 9 юни ще се състои церемонията по награждаването на най-добрите постановки. Голямата награда е на името на театроведа и педагог професор Гочо Гочев /1913-2003 г./, който е роден в Каварна.


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди