изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 07:02 EEST
ЧИТАЛИЩЕ "ДОБРИЧ" НЕ ПОЛУЧИ ПРАВО ДА СТОПАНИСВА СГРАДАТА НА БИВШЕТО УЧИЛИЩЕ "ДОРА ГАБЕ"    
Новини Общинският съвет на Добрич  вчера не одобри отдаването безвъзмездно на сградата на бившето училище „Дора Габе“ на Читалище „Добрич – 2017“. Искането бе разгледано от местния парламент за втори път, след като на предишното заседание не се постигна разбирателство.


В сградата на училището има наематели – два спортни клуба по бойни изкуства, които са вложили средства, за да благоустроят три помещения за нуждите си – двата салона с 238 и 90 кв.м площ, както и актовата зала с 270 кв.м. Техните ръководители настояха да продължат дейността си в помещенията, които са оборудвали, като бе отбелязано, че подовете са застлани с татами, което не позволява ходене с обувки.  
Читалище „Добрич-2017“  бе представено на сесията от председателя Николай Нейчев, който заяви, че се е съгласил да стопанисва безвъзмездно цялото училище с неговите четири етажа и всички помещения, но ще допусне спортните клубове да продължат дейността си.
Планира се, в партньорство с Общината, читалището да кандидатства за средства към норвежкия финансов механизъм, с които да се направи цялостен ремонт на училището и двора, каза в залата зам.-кметът Елка Димова. Срокът за кандидатстване е до декември т.г., а оценката ще бъде факт през март 2019-а.
Съветникът Михаел Игнатов се обърна към колегите си с настояване да се даде шанс на екипа на Читалището, като се контролира строго дейността в училището и ако тя не е задоволителна, сградата да бъде върната във владение на Общината.
В подкрепа на Читалището се обявиха кметът Йордан Йорданов, както и зам.-кметът Боян Коларов, с качеството му на гражданин, подчертавайки, че при тази инвестиция нищо не се губи за Общината, защото няма да се продава собствеността и винаги може да се придобие отново.
Въпреки доводите, няколко пъти съветници подчертаха, че нямат сигурност в стопанисването на сградата от институция, която досега не е показала дейност, а само намерения. Арх. Емилия Добрева предложи да бъдат разделени двата салона и актовата зала от останалата част на училището и само тя да бъде дадена на читалището, но Николай Нейчев подчерта, че нарочно е избрал СОУ „Дора Габе“ заради залите, подходящи за репетиционни и концерти и настоява за тяхното предоставяне.
При гласуването, предложението на арх. Добрева не бе прието от съветниците, както не получи подкрепа и самата докладна за отдаване безвъзмездно на сградата на читалище „Добрич-2017“. При необходимост от квалифицирано мнозинство подкрепа дадоха едва 17 от 34 съветници, трима бяха против и 14 се въздържаха.
Сред изказалите се граждани в залата на Общински съвет при едночасовите дебати по докладната, бе и Йовка Няголова, която поиска големия салон на училище "Дора Габе" за тренировки по художествена гимнастика. Бе коментирано също, че за съжаление в друго бивше училище - "Бачо Киро" никаква дейност не е възможна в момента, защото е в плачевно състояние, обект на постоянен вандализъм.
Дарик радио Добрич
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.16 секунди