изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-02 @ 03:41 EEST
ЕНЬОВСКА КИТКА ОТ ПЕСНИ    
ОбществоЕдно уникално богатство радва широката душа на добруджанеца вече 6 години. Пропит с омайния аромат на еньовски билки, заобиколен от борови исполини и огледална вода, съборът „Край язовир Дрян“ отново събра хора от близо и далеч, жадни за народната песен, за магичните звуци на гайдата, за мелодичните и нежни „гласове“ на кавала, за сладката приказка. Съборът на родовете и традициите край Дрян е разказ за извора. Изворът на магията.

Този извор, от който извират звуците на нашата древна страна и чрез тях можем да се докоснем до душевността на нашите предци. Извор, който единствен утолява жаждата ни за благозвучни ритми, носещи се в песента, която може както да развесели, така и да разплаче душата на човек. А нашите баби и дядовци, майки и бащи, облечени в пъстроцветни носии с изящни шевици, с шарени престилки, с пъстри кърпи, с огромните пафти и красивите нанизи по шията, с преметнатите тъкани торбички през кръстта и големи калпаци, са посланиците на този извор. Изворът, който не бива да пресъхва.
Еньовският събор се откри от кмета на с. Красен Тошко Тачев, след което свое приветствие отправи кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров. В него градоначалникът посочи, че не бива да забравяме българските обреди, традиции и ритуали, а празничните събития като събора „Край язовир Дрян“ спомагат именно за това – да си ги припомним, да ги утвърдим и пазим, за да може да ги предаваме на идните поколения.
Първи на сцената в топлия юнски ден излязоха представителите на домакините от село Красен, които отправиха своя специален поздрав към гостите и участниците в събора. След тях, в продължение на повече от шест часа 50 състава, 58 индивидуални изпълнители и 6 дуета пресъздадоха очарованието на народните ритми и танци от региона. Бяха представени 3 обичая, характерни за Добруджа, а 7 участника се представиха на празника с еньовски венци. Жури в състав: Стоян Господинов – главен художествен ръководител на ПФА „Добруджа“, Христо Стефанов – музикален педагог в СУ „Климент Охридски“ и Иванка Русева – солист в ПФА „Добруджа“, определи най-добре представилите се състави във фолклорния празник. Кулминацията на събора бе концертът на музикантите от популярния оркестър „Еделвайс“, които впечатлиха с богат репертоар и артистичност.
Еньовският събор на родовете и традициите „Край язовир Дрян” се организира съвместно от Община Генерал Тошево, кметство с. Красен и НЧ ”Йордан Йовков 1896” с. Красен. Той има за цел проучване, популяризиране и съхраняване на традициите в добруджанския бит, обредност, обичаи и песен; съхраняването на родовата памет и българско самосъзнание и приемственост между поколенията; проучване билките на Добруджа и начините за ефективното им използване от екологична гледна точка, съобщава на сайта си Община Генерал Тошево.


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.93 секунди