изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 13:45 EEST
ПРАЗНИК НА ОБЩИНА ДОБРИЧКА: „ДА ПРОДЪЛЖИМ С ОТГОВОРНОСТТА НА ДОБРИ СТОПАНИ, ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ЗЕМЯТА, КОЯТО НИ ХРАНИ” /СНИМКИ/    
Общество С много настроение, песни и танци и заслужени отличия и благодарности премина тържественото събрание по повод празника на Община Добричка. Гости бяха областният управител Красимир Кирилов, заместникът му Живко Желязков, директорът на Областния съвет на БЧК д-р Артюн Еринозов, председателят на Общинския съвет на Община Добричка Донко Марев, общински съветници, кметове и кметски наместници, граждани.


Бяха прочетени поздравителни адреси от народните представители Даниел Йорданов и Красимир Янков, от Даниела Димитрова и Пламен Манушев, от д-р Хасан Адемов, от акад. Христо Гриигоров, председател на БЧК и д-р София Стоименова, гл. секретар на НС на БЧК, от Янка Такева – председател на СБУ, от Военното окръжие и от Общинското ръководство на ГЕРБ – Добрич.
„След няколко дни – на 30 юни, местността „Славната канара“ край Дебрене ще засияе от слънцето, песните и танците на Добруджа. Фолклорният събор, с който отбелязваме празника на Община Добричка, отново ще събере хиляди участници и гости. Горските поляни ще грейнат от гласове и мелодии, от многоцветни народни носии и усмивки. Деца ще запеят песните на своите баби и дядовци, възрастни добруджанци със сребро в косите и с младежки плам в сърцата ще се върнат в годините на своята младост, пременени с пъстри сукмани и бели ризи от старите ракли. И за пореден празникът ще се превърне в жива история на добруджанския край”, заяви в приветственото си слово кметът инж. Тошко Петков.
„Тази година отбелязваме 50 години от началото на фолклорния събор „Песни и танци от слънчева Добруджа“. Казват, че когато една традиция е свързана с толкова много красота, мъдрост и духовна енергия, тя е обречена на дълъг живот. Доказателство за това е фактът, че днес честваме половинвековния юбилей на фолклорния събор. Вече 50 години съборът заема достойно място в културния, обществен и исторически календар на Общината и се утвърждава като най-яркото събитие, което се очаква с нетърпение от жителите и гостите на общината. От 2006 година е включен в Националния културен календар на България.
Юбилеят е повод за гордост, че днес, 50 години след началото, ние продължаваме да събираме хиляди почитатели на народното творчество и на несметното духовно богатство на добруджанския край. Защото вярваме, че съхраняването на това богатство е мисия, на която трябва да останем верни.
Отбелязваме празника на Общината в навечерието на добруджанската жътва. Този факт не е случаен. Жътвата е най-усилното, но и най-благодатното време в живота на хората от нашата Община. Защото е време за прибиране на хляба. Прибирането на златното жито е своеобразен благослов, обща молитва за богата реколта, благоденствие и сполука. Нашите красиви песни и танци, изпълнени с магия и със светла енергия сякаш са обет, който даваме пред самите себе си – да продължим с отговорността на добри стопани, да се грижим за земята, която ни храни”, каза инж. Петков.
За шеста поредна година Община Добричка връчи награди за успехи през 2017 година в местното самоуправление, в образователно-възпитателния процес, културния живот и художествено-творческата дейност в Община Добричка. Ето и номинираните, които благодариха за доверието и бяха видимо щастливи да получат почетните си отличия: 
Най-добро кметство за 2017 година - село Самуилово
Най-добро населено място с кметски наместник - село Генерал Колево
Най-добро училище - ОУ "Добри Войников", село Победа
Най-добра детска градина - ДГ село Фелдфебел Дянково
Най-добро читалище - НЧ "Гео Милев", село Житница
Арендатор с принос към Община Добричка - "Лазарови-Дончево" ООД, село Дончево
Земеделска кооперация с принос към Община Добричка - ЗК "Овчарово", село Овчарово
Земеделски производител-животновъд с принос към Община Добричка - ЗП "Тошко Колев Тодоров", село Победа
Промишленост с принос към Община Добричка - "ВЕС" ООД, село Бенковски
Домакинство с най-голям принос в разделното събиране на отпадъци - Николинка и Радослав Радушеви, жители на село Стефаново

След тържествената част, зрителите в пълната зала на Драматичния театър се насладиха на виртуозното майсторство на танцьорите и певците на ансамбъл „Странджа”, специално пристигнали за празника на Община Добричка. НДТ



 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди