изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2022-01-19 @ 05:17 EET
ДОБРУДЖАНСКИ СЪБОР „ТЕРВЕЛ 2018“ ОЧАКВА СВОИТЕ ГОСТИ    
Култура На 22 септември 2018 г. в град Тервел за петнадесети  път ще се проведе традиционният Добруджански събор „Тервел`2018“. Общинското ръководство отправя покана към фолклорните групи и индивидуални изпълнители - певци, инструменталисти, танцьори и разказвачи от Североизточна България, да станат част от празника.


През последните години съборът се утвърди като традиционен форум на добруджанското фолклорно наследство. Той допринася за съхраняването и популяризирането на добруджанския фолклор и провокира интереса и любовта на хората от различни възрасти към българското народно творчество .

През 2018 г. Добруджанският събор е посветен и на едно значимо за българската история събитие: 1300 години от победата на Кан Тервел над арабите край Константинопол. Град Тервел носи името на славния кан, а победната му битка стана повод общността в града да се обедини около желанието да чества годишнината с поредица от събития и по този начин да се допринесе за осмислянето на  ролята на владетеля в историята на България и Европа. В празничния ден е подготвена богата програма:

9,30 ч.- откриване на събора на две сцени в центъра на град Тервел;

10,00 ч.- откриване на изложение „Средновековният български бит“ с демонстрация на традиционни жилища, облекло, оръжия, кухня, занаяти и др. в зелените площи пред читалището;

14,00 ч. – откриване на зала „Кан Тервел“ и обновена експозиция на всички зали в сградата на  музея в гр.Тервел;

19,30 ч. – тържествен юбилеен концерт с участието на Представителен духов оркестър на военноморските сили на Република България и огнено шоу - на открита сцена  на площад  с паметник на Кан Тервел.

Заявки за участие могат да бъдат направени до 7 септември 2018 г. в Община Тервел, по няколко начина: при г-жа Мариана Петкова в Общинска администрация - Тервел, на  тел. 05751/ 2075, по факс 05751 /2391, с писмо до адреса на Община Тервел - ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ №8 или на e-mail: kultura_tervel@abv.bg.

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2022 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди